Ministar Vulin: Rusija i Kina nas ne uslovljavaju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da su Rusija i Kina prijatelji Srbije, ne drže nam pridike i ne uslovljavaju svoje prijateljstvo ničim, pa ni našim ekonomskim ili političkim izborima.

Povodom izjave predsednika Odbora za evropska pitanja nemačkog Bundestaga, Guntera Krihbauma da "ne ide da kandidat za pristupanje posmatra EU i Rusiju kao ravnopravne partnere", ministar Vulin je pitao kako je onda prihvatljivo da projekte koje finansira EU izvode kineske kompanije u zemljama članicama EU.

"Zašto onda to ne sme da se dešava u zemljama kandidatima za članstvo u EU? Hrvatska može da pravi evropskim parama most koji grade Kinezi, a Srbija ne sme da gradi sa Kinezima auto-put koji sama finansira", kazao je Vulin. 

Ministar odbrane je podsetio i da Nemačka, zemlja iz koje je poslanik Krihbaum, ima rekordnu trgovinsku razmenu sa Kinom, a sa Rusijom završava 'Severni tok' najveći energetski projekat u Evropi", naveo je Vulin u izjavi za javnost.

Ministar odbrane je istakao da su Rusija i Kina prijatelji Srbije, ne drže nam pridike i ne uslovljavaju svoje prijateljstvo ničim pa ni našim ekonomskim ili političkim izborima.

"Nema malignog ruskog ili kineskog uticaja u Srbiji, nema opasnosti da nam te velesile otmu deo teritorije, zabrane korišćenje tehnologije, povuku investicije", istakao je Vulin.

"Krihbaum bi morao da bude oprezan kada Srbima zabranjuje ono što Nemcima dozvoljava, jer to nas vraća u Nemačku pre Drugog svetskog rata i tada vrlo popularnu teoriju viših i nižih rasa - Arijevcima je dozvoljeno sve, a ostalima nije dozvoljno ništa osim da budu ekonomsko i političko roblje. Ako EU hoće da opstane i bude skup vrednosti kome teže i zemlje van nje, neka se čuva teorije i prakse arijevskih gospodara i njima potčinjenog sveta. U skup vrednosti koje treba da čine EU ne bi smele da spadaju bahatost i licemerje", izjavio je ministar Vulin.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 01:40) - anonymous Yorgo [neregistrovani]

@ A zasto mi uzimamo novac od EU?

Mislim da ti je matematika slaba strana. Ko ima vecu korist od tih kredita, mi ili oni.? Mi sav taj novac treba u celini da vratimo+ kamate, pa ti sada izracunaj kome vise odgovara.

(subota, 25. jan 2020, 21:55) - milan lala [neregistrovani]

Istina

Bravo za gospodina ministra , samo istinom na lazi , tako se stiti nacionalni interes .

(subota, 25. jan 2020, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

A zasto mi uzimamo novac od EU?

Zasto ne kazemo "ne" kreditima iz EU? Zasto nam Rusi i Kinezi ne daju kredite?
To vam je isto!
Uostalom, standardi EU i Srbije nisu isti. Mi sve radimo "iz srca", a EU pa cak i Kinezi i Rusi "iz glave".

(subota, 25. jan 2020, 16:45) - mitar [neregistrovani]

E hvala bogu ...

Da im je neko rekao jasno i glasno. Pravi prijatelji Srbije ne uslovljavaju i ne ucenjuju nas narod. Ako pojedini Nemci mrze Rusiju i Putina to nas ne treba da cudi jer su dva puta porazeni u svetskim ratovima. Ostaje pitanje njima, a zasto bismo mi sankcionisali jedan bratski i slavenski narod? Zasto nas uvlace u tu politiku mrznje prema Rusiji kao i druge EU narode. Spremaju li se to oni za jos jedan osvajacki rat?

(subota, 25. jan 2020, 14:27) - anonymous [neregistrovani]

Argument se dobija primerima

Izvanredan odgovor ministra Vulina. Neka ova izjava postane primer svim nasim politicarima. Da bi se Zapad "spustio na nasu horizontalu", argumenti moraju da se iznose primerima, kao sto je to u ovom slucaju uradio minister Vulin. Bravo!

(subota, 25. jan 2020, 14:06) - anonymous [neregistrovani]

Istine radi

Na vrlo nedemokratski i nekorektan, cak i nadmeno atogantno kazivanje i drzanje pridike, pomenutog gospodina iz Nemacke, treba dati ovakav odgovor i konstataciju. Bravo ministre za odgovor. Tako zvani I samo zvani “veliki“ iz Evrope i Amerike sebi daju za pravo da svima drugima, posebno “malima” (kako ih oni vide) daju za pravo da im govore, sugerisu, propisuju sta za “male” dobro. Kad im “mali” ne klimaju vec odgovore na primeren nacin to im se ne svidja. Pojedinac, firma, drzava koja ne drzi do sebe, neka ne ocekuje korektnost i postovanje drugih. Princip uvazavanja je osnov za svaki medjusobni odnos. Ponos i dostojanstvo su znacajne vrednosti. Na nepristojne pridike, uvrede treba reagovati. Sto je tamo njima dozvoljeno to je “malim” zabranjeno, oni mogu ali vi drugi nemojte, odmah slede zamerke i pridike.

(subota, 25. jan 2020, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Treba se drzati prijatelja i saveznika a sa ostalima kako moze.

(subota, 25. jan 2020, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Svaka čast

Baš im ga je reko!
Bravo ministre.