Poslanička pitanja o namenskoj, medijskoj strategiji i Crnoj Gori

Poslanici Skupštine Srbije rad su započeli postavljanjem pitanja predstavnicima o namenskoj industriji, situaciji u Crnoj Gori i medijskoj strategiji.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da je Državna revizorska institucija (DRI) vršila reviziju u namenskoj industriji u Trsteniku i utvrdila da je firma "Iveks" sa sedištem u Beogradu ostvarila dobit na ime trgovine svetlećim granatama u iznodu od oko 400.000 evra, navodeći da ta firma nije podnela povratan izveštaj o ostvarenoj dobiti.

Mirčić je naveo da je firma GIM kao posrednik u trgovini između namenske Trstenik i kupca 2017. i 2018. godine zaradila 1.640.560 dolara, koje takođe nije prijavila. Mirčić je zbog toga pitao tužilaštvo da li je ispitalo poslovanje GIM-a i cele namenske.

Stefana Miladinović iz SPS-a pitala je Ministarstvo kulture i informisanja koji će mehanizmi biti garant primene Medijske strategije i da li će novi dokumenti, osim ostvarivanja slobode medija, zaštite društva, ali i pojedinaca, definisati način na koji se obezbeđuju prava medija i štiti nezavisnost uređivačke politike.

Miladinovićeva je rekla da oni koji govore o medijskom mraku u Srbiji napadaju medije da ne prenose njihove aktivnosti, da nisu dovoljno zastupljeni, a da pri tom njihove poruke nisu usaglašene, niti su oni dovoljno kreativni da ponude građanima sadržaj.

"Osim što su protiv, a protiv je stanje, protiv nije ni politika, protiv nije ni vest", rekla je posalnica SPS-a i dodala da se taj deo opozicije bavi fabrikovanjem neistina, dovodeći u zabludu i predstavnike medija.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić postavio je pitanje u ime vojnih lica koja su se posle ratova devedesetih odrekli svoje imovine u bivšim republikama SFRJ kako bi ih Srbija primila, a do danas nisu dobili stanove, već žive u privremenom smeštaju.

"Radi se negde oko 2.500 osoba čije je stambeno pitanje i danas nerešeno", istakao je Đurić.

Poslanik Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Đorđe Vukadinović komentarisao je događaje iz Podgorice koji su, kaže, potvrda eskalacije situacije koja je tamo nastala zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

"Uočeno je da dostojanstveni protest još više iritirao i razbesneo one koji su verovatno inicirali donošenje sramnog i problematičnog zakona, i sada smo došli i do fizičkog nasilja", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je pitao premijerku Anu Brnabić i Ministarstvo spoljnih poslova šta će biti preduzeto tim povodom i da li će išta biti preduzeto, osim što sa tih adresa, kaže, dobijamo izjave da moramo biti pametni i da ne smemo da dolivamo ulje na vatru.

"Evo, bili smo mirni, uzdržani, nismo pogoršavali stvari, nismo dolivali ulje na vatru, a stigli smo, ne do ivice, nego do fizičkih incidenata", naglasio je Vukadinović.

Ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović pitao je da li sporazumi sa Prištinom o avio i železničkom saobraćaju imaju elemente unutrašnjih linija, što je pozitivno, ili međunarodnih, što bi, kako je rekao, bilo suprotno Ustavu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 29. jan 2020, 07:48) - milan lala [neregistrovani]

Nasa " slobodna " medija

Nigde komentara o "nevaznim temama " narod "ne zainteresoovan " ili su moderatoru pune ruke posla .