Srbija donira Albaniji dva miliona evra

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da će Srbija donirati Albaniji dva miliona evra pomoći za otklanjanje posledica prošlogodišnjeg zemljotresa. Kaže da je to i poruka za zajedničku budućnosti i drugačije odnose.

Ana Brnabić je novinarima u Briselu, gde je organizovana Međunarodna donatorska konferencija "Zajedno za Albaniju", rekla da Srbija želi da pokaže solidarnost i podršku albanskom narodu.

"Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju. Drago mi je što je Albanija pristala i na 'mini-šengen' inicijativu. Ovo je još jedan način da pokažemo da smo tu za sve naše partnere, za sve građane iz regiona i onda kada je teško i kada je nevolja", rekla je Brnabićeva.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji objavio je na Tviteru da je ukupno prikupljeno 1,15 milijardi evra. Istakao je da je to snažna poruka za Tiranu. 

Evropska komisija se obavezala da donira Albaniji 100 miliona evra, ne računajući pojedinačne priloge država članica.

Hrvatska je, inače, Albaniji donirala milion evra, a Crna Gora ukupno 750.000 evra.

Procenjena šteta nastala od zemljotresa u Albaniji iznosi milijardu evra.

Sastanci sa zvaničnicima EU

Pored toga što je predstavljala Srbiju na donatorskoj konferenciji, premijerka se sastala sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, a imala je i radni ručak sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Brnabićeva je ocenila da su ti razgovori bili dobri i istakla da su svi pohvalili napredak Srbije.

"Sa predsednikom Evropskog parlamenta smo se dogovarali da odmah nakon izbora poseti Srbiju i novi saziv parlamenta, što je dosta dobro za našu dalju evropsku perspektivu. Sa predsednikom EK je bio jako konkretan razgovor oko napretka Srbije i posvećenosti nove Evropske komisije agendi proširenja", rekla je Ana Brnabić.

Zahvalnost Ursuli fon der Lajen 

Predsednica Vlade Srbije kaže da je zahvalila šefici Evropske komisije koja je, navodi, otvoreno pričala o tome koliko je Zapadni Balkan važan za EU i koliko je važna agenda proširenja.

Kako ističe, nova EK će nastaviti da insistira na tome da bez Zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna.

broj komentara 57 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2020, 09:11) - Srbin [neregistrovani]

Ne!

Ratnim veteranima koje su ti Albanci ranjavali i ubijali za dnevnice nema para, a za pomoc Albaniji ima!?!?!?! O cemu vi pricate

(sreda, 19. feb 2020, 12:58) - Rusomir [neregistrovani]

90% komentara...

Zar je moguce da su Srbi ovoliko nehumani? Eeejjjj Srbi,Albaniju je pogodio zemljotres,i u Albaniji zive ljudi,zar u nesreci netreba pomoci ? 90% komentatora je protiv donacije,pricate da Bog sve vidi,i vas gleda Bog,vas koji ste protiv donacija Albaniji i albanskom narodu.

(sreda, 19. feb 2020, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

Nasa deca

Ako su vec hteli da se bahate, zasto taj novac nisu dali iz svog dzepa, a ne iz dzepa gradjana. Gde su Albanci bili kada smo mi bili u poplavama 2014 god. Da li su se ponudili za pomoc? Licno mislim su sa tim novcem mogli su da izlece stotine nase bolesne dece i da ta deca i njihovi roditelji osete sigurnost i brigu drzave prema njima..

(utorak, 18. feb 2020, 11:53) - Воронцов [neregistrovani]

Погрешно много мисле како су сви грађани Албаније непријатељи Срба

Зар у Албанији не живе и Срби као мањина.? Зар у Албанији не постоји православна црква која има изузетно добре односе са СПЦ. А не мислим да су сви од оних других који не припадају поменутим групама непријатељи Србије, већ се то разликује од личности до личности?

(utorak, 18. feb 2020, 11:25) - Samopitam [neregistrovani]

Jada

E jado Srbijo,gde mi zivimo

(utorak, 18. feb 2020, 10:22) - bojca [neregistrovani]

Dobritvor

Dobro ljudi, pa pomogli su i oni nama za Obrenovac sa 100 000e, dobro se dobrim vraca, mi njima 2 000 000e.

(utorak, 18. feb 2020, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

!

Овај новац требало је боље употребити!

(utorak, 18. feb 2020, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Malo

Tamo smo za onu jednu crkvu dali milion a ovde za zemljotres samo dva.

(utorak, 18. feb 2020, 09:24) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc

Procitajuci ovo jutros uz jutarnju kafu...Dan mi je postao mnogo bolji,kad sam videla kako smo mi humani ljudi!!!!Pa da li je ovo stvarno istinito????Za nasu decu,nemamo pare!!!Pre neki dan svi gledamo sestoro gladne dece,koja sama zive u rusevinama,a mi Albaniji poklanjamo 2 miliona,hel Albaniji!!!!Mogla sam stvarno sve od ovih ocekivati,ali ovo nisam,ali su pokazali sta sve mogu!!!!!

(utorak, 18. feb 2020, 09:01) - Homocinikus [neregistrovani]

Ko tebe kamenom ti njega hljebom

Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo. Komšije nas sve više cijene. Samo tako i dalje, daje vidne rezultate.