Dodatna pomoć SAD Srbiji 20,3 miliona dolara

SAD i Srbija su potpisale sporazume o dodatnoj američkoj pomoći Srbiji od 20,3 miliona dolara namenjenih boljem funkcionisanju javne uprave i jačanju konkurentnosti domaće privrede.

Godfri je, nakon potpisivanja amandmana o dodatnoj pomoći sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, rekao da je ta pomoć namenjena za podsticanje pirvrednih akitivnosti malih i srednjih preduzeća, kao i za podršku Srbiji na njenom putu ka EU.

Potpisivanje amandmana o proširenju postojećeg sporazma, kaže Godfri, još jedan je dokaz posvećenosti SAD da pomognu Srbiji da ostvari svoj cilj članstva u EU.

Naglasio je da je ponosan na saradnju SAD i Srbije i na sposobnost da se nađu brza rešenja i nastavi dugogodišnje prijateljstvo i razvija novo partnerstvo.

"Na početku krize razgovarao sam sa zvaničnicima Srbije i pitao ih kako najbolje možemo pomoći Srbiji. Sada smo ovde da obeležimo još jednu prekretnicu u našem dugotrajnom parnerstvu", rekao je Godfri.

Naveo je da danas SAD preko USAID-a dodaju još 20,3 miliona dolara  postojećem sporazumu o pomoći Srbiji, da bi njena privreda bila konkurentinija, da bi se ojačala vladavina prava i medijsko okruženje, da bi se poboljšao učinak Vlade i suzbila korupcija.

Poručio je da SAD dele strateški cilj Srbije da postane članica EU i napomenuo da su Srbija i SAD u proteklih 10 godina mnogo toga zajedno postigli na unapređenju reformi koje su važne za demokratski i privredni razvoj Srbije i za dobrobit njenih građana.

"Mnoge od ovih reformi su pomogle Srbiji da bude jača u vreme krize", rekao je Godfri i naveo kao primer najsavremenije centre za brzo reagovanje Crvenog krsta koji su počeli da rade u martu, uz podršku SAD.

Podsetio je na brojne projekte koje su SAD podržale u Srbiji i naveo zajednički rad na uklanjanju brojnih pravnih i birokratskih prepreke za poslovanje što je, naglasio je, Srbiju učinilo privlačnijom i za domaće i za stane investitore.

"Ulažući zajedničko vreme, trud i sredstva, SAD i Srbija su otvorile nova radna mesta i pomogle lokalnim zajednicama da ponovo stanu na noge", rekao je Godfri.

Naglasio je da su transparentnost i konkrencija presudni za način na koji SAD pruža pomoć.

"Mi svoje donacije i ugovore nudimo javno, a informacije o pomoći koju dajemo su uvek dostupne javnosti", kaže Godfri.

Podsetio je da su SAD od 2001. do danas investirale više od milijardu dolara u parnerstvo sa Srbijom.

"Verujemo da je to pametno potrošen novac. Nadam se da će jednog dana, uskoro, to partnerstvo preći na viši nivo kada ćemo raditi zajedno da pomognemo drugim zemljama da korisno iskoriste lekcije koje smo u Srbiji zajedno naučili", naveo je Godfri.

Joksimović: SAD pokazuju snažnu podršku našem evropskom putu

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da potpisivanje amandmana kojim USAID i Sjedinjene Američke Države opredeljuju dodatnih 20,3 miliona dolara bespovratnih sredstava Srbiji predstavljaju nastavak saradnje sa jednim od najznačajnijih razvojnih partnera Srbije - SAD, kao i snažnu američku podršku našem evropskom putu.

Joksimovićeva je rekla da je sporazum namenjen boljem funkcionisanju javne uprave, kao i Petnaesti amandman na Sporazum o pomoći između Srbije i SAD za jačanje konkurentnosti domaće privrede.

Rekla je da Sporazumi koji su potpisani poslednjih 10 godina omogućili ovim sektorima podršku USA od 145 miliona dolara grantova, odnosno bespovratne pomoći.

"Ovih 20,3 miliona dolara su dodatak Sporazumima iz 2010. godine i do danas ukupno iznose 145 miliona dolara granta, bespovratne pomoći, koji se usmeravaju na dva nivoa", kazala je Joskimovićeva.

Kako je precizirala, ta sredstva se usmeravaju na jačanje javne uprave, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, medijsko okruženje, sve ono što su, kaže, ključni elementi vladavine prava.

Sa druge strane, dodala je Joksimovićeva, sredstva se usmeravaju i za ekonomski lokalni razvoj koji će Srbiji značiti sada posle pandemije za oporavak naše privrede, jačanje malih, srednjih i mikro preduzeća, ženskog preduzetništva, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u proizvodnji voća i povrća i jačanje njihove konkurentnosti na međunarodnom tržištu, odnosno izvozni potencijal.

"To su konkretni projekti koji se sprovode na transparentan način, otvorenim pozivima, uvek proverljivo tako da to nije novac koji ide na nevidljive reforme već novac od kojeg direktno građani Srbije imaju koristi, a i privreda Srbije ima značajnu korist", navela je Joksimović.

Kako navodi, Srbija će nastaviti saradnju sa USAID-om, koji je vrlo aktivan u Srbiji i učestvuje i u vladinim i u civilnim programima.

"Ta saradnja značiće nam puno i na evropskom putu i u reformskom procesu, ali i na jačanju naših bilateralnih odnosa", naglasila je Joksimović.

Kako je navela, ambasador Godfri od dolaska u Srbiju pokazao je lično i želju i volju da se odnosi dveju zemalja i poprave i učvrste i da dijalog među njima bude stalno otvoren i unapređen.

Smatra da je za Srbiju od velikog značaja da ima što bolje moguće odnose sa SAD.

Krajem juna trebalo bi da neko poglavlje bude otvoreno

Izveštaj EP o napretku zemalja kandidata koji utiče i na otvaranje pregovaračkih poglavlja odložen je za jesen, a ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da će biti pripremljen nezvanični izveštaj koji će dati mogućnost članicama EU da analiziraju urađeno u Srbiji, te da očekuje da ipak krajem juna neko od poglavlja za koje smo spremni bude otvoreno.

"Ove godine je taj izveštaj trebalo da bude u junu zbog pandemije, međutim EK je donela odluku da Izveštaj za sve zemlje koje su u procesu odloži za jesen i da spoji taj paket izveštaja sa velikim ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan koji je komesar Varhelji najavio pre pandemije", kazala je Joksimović.

Kako navodi, to bi nas dovelo u situaciju da ne možemo da očekujemo otvaranje poglavlja.

Međutim, Joksimovićeva kaže da se juče čula sa komesarom Varheljijem koji je predložio da se sačini "non pejper", neformalni dokument koji bi pobrojao sve stvari koje se odnose na oblast vladavine prava, i pozitivne i kašnjenja, i tamo gde ima većih očekivanja, da bi države članice do kraja juna, odnosno do kraja hrvatskog predsedavanja, mogle da se opredele da li će podržati otvaranje nekog poglavlja za koje smo spremni.

"Mislim da će EK na ovaj fleksibilan način, pripremajući nezvanični izveštaj, dati mogućnost zemljama da analiziraju situaciju u Srbiji i pretpostavljam da bi onda, ukoliko bismo i otvorili neko poglavlje, to bilo krajem juna, verovatno nakon izbora u Srbiji", kazala je Joksimovićeva.

Podseća da je uobičajeno da otvaranje poglavlja bude krajem juna i dodaje da bi na taj način i Hrvatska imala rezultat svog predsedavanja.

Godfri: Očekujemo da će biti rešen slučaj Bitići 

Američki ambasador kaže da SAD očekuju da će biti rešeni slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistvo braće Bitići i da će počinioci biti osuđeni.

Naveo je da je u svojoj zakletvi prilikom odobrenja njegovog postavljenja za ambasadora u Srbiji spomenuo i slučajeve paljenja Ambasade SAD i ubistvo braće Bitići.

"Na mojim prvim sastancima sa ministrima iz vlade bilo je reči o oba ta slučaja. Imali smo veoma otvoren dijalog, ne zanemarujući bilo koje teme", rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana u Vladi Srbije o dodatnoj pomoći SAD.

Godfri je rekao da se veliki deo pomoći koju Srbiji pružaju SAD upravo odnosi na pomoć vladavini prava i pravosudnim institucijama. Naveo je da SAD sa Srbijom zajednički rade na mnogim stvarima i da smatra da većinu energije treba fokusirati na to da se gleda unapred i da je i u interesu SAD da se Srbija kreće u pravcu članstva u EU.

"Zato mi opredeljujemo ova sredstva, ne zato što volimo Srbiju, mada je i to tačno, volimo je, nego zato što je i u američkom interesu da vi ostvarite napredak. Zaista sam ponosan na pomoć koju dajemo i o kojoj smo se i danas dogovorili", rekao je Godfri.

Ministarka Joksimović rekla je da sadašnja Vlada Srbije, kao ni prethodna, nije bila nekooperativna i nekonstruktivna kada su u pitanju dva slučaja koja predstavljaju otvorena pitanja u odnosima Srbije i SAD - ubistvo tri američka državljanina i paljenje Ambasade SAD u Beogradu.

Podvukla je da nije korektno iznositi uverljive ocene ko je učestvovao u tim događima i ko je njihov organizator.

"To je posao nadležnih organa, to je vladavina prava da se procesi vode i to na transparentan način", rekla je ministarka.

Naglašava da je sigurna da će nadležne institucije svoj posao uraditi i dodaje da sadašnja Vlada nije pokazala ni "zatvaranje očiju", niti nedostatak saradnje po tim pitanjima.