Равна Гора

Четврта епизода: Пуковник

На немачкој контролној барикади тиска се мноштво света. Избеглице, ратни страдалници, као у мимоходу, пролазе поред стражара. Официр у усташкој униформи бахато и гневно, легитимише свакога од њих. У раштрканој колони, са кишном пелерином преко леђа, погнуте главе хода Рудолф Укмар.

Хан Пијесак - у импровизованој Сали за везу Врховне команде је као у кошници. Мешају се звуци радио-телеграфских уређаја и шифровано понављање порука.

Краљ Петар Други и чланови југословенске Владе у неизвесности ишчекују вести из команда осталих штабова. Из Батајнице стиже порука да је немачка претходница ушла у Београд.

Кроз густу храстову шуму у неприступачним босанским пределима, повлачи се колона од четрдесетак официра и војника. Уморни, необријани, иду тешким, али одлучним корацима. На челу колоне, са топографским картама у рукама, хода официр југословенске краљевске војске, пуковник Драгољуб Дража Михаиловић.

Режија: Радош Бајић
Улоге: Стојан Ђорђевић, Никола Ранђеловић, Олга Одановић, Мирко Бабић, Радослав Миленковић, Ненад Јездић, Ненад Окановић, Небојша Глоговац, Милорад Мандић, Милош Биковић, Александар Ђурица, Лазар Ристовски, и други.

број коментара 0 Пошаљи коментар