Око економије: Пензије, по мери свих

Предлог ММФ да се укине Закон о смањењу пензија

Мисија Међународног монетарног фонда, која у Београду разговара о новом  аранжману са Србијом, предложила је да се укине Закон о привременом  умањењу пензија из 2014.године. Шта то значи за пензионере? Да ли би  омогућило  одмах повећање пензија, којим пензионерима и за колико? Из Владе и од председника стиже порука да ће се тај предлог разматрати,  али да је потребно системско решење које би омогућило заштиту  најугроженијих пензионера, али и уводјење реда у пензиони систем.

С обзиром на то да се то питање тиче милион и 700 хиљада пензионера,  очигледно је да мора да се реши веома пажљиво, по мери свих.Које су  опције и која је рачуница најбоља и за пензионере и за државну касу,  тема је Ока економије.
 
Гости су: члан Фискалног савета Никола Алтипармаков, директор  Републичког завод за статистику Миладин Ковачевић и Василије  Белобрковић, потпредседник Савеза пензионера Србије
 
Емисију уређује и води Весна Дамјанић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. мај 2018, 20:07) - anonymous [нерегистровани]

Sta je pravedno?

Mere fiskalne konsolidacije dale su neke rezultate. Medjutim pitanje vraćanja penzija na nivo pre donosenja zakona o privremenom umanjenju penzija treba sprovesti u skladu sa načelom socijalne pravde a to načelo podrazumeva zdravu logiku da se prvo poveća i najviše povećaju penzije NAJUGROŽENIJIMA. Da li je ugoženiji neko sa mesečnom penzijom od 13.000 dinara ili sa 60.000 dinara pretpostavimo da je svima jasno u ovoj zemlji. 

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]