Траг: Кефалонија - братске споне

Вежу нас Балкан, историја и темперамент, слични смо народи. Тако о спонама Србије и Грчке говоре у обе земље. Од потписаног савеза за заједничку борбу против Османског царства прошло је 150 година.

Нераскидиве везе и даље се негују. Спона коју су преци започели, а потомци чувају као највредније наслеђе је и на обали Саве и на обали Јонског мора, у братским градовима Шапцу и Аргостолију.

Повеља коју су потписали 1995. године је писани документ, а оно што је чини су блиска сарадња, нераскидива пријатељства, не само локалних управа него људи у Шапцу и у Аргостолију. За више од две деценије братства бројне делегације су прелазиле 1.300 km, радовали се заједничким срећама, помагали када је било потребно. У част братства и 150 година од потписивања државног споразума у Аргостолију, главном граду Кефалоније, једна улица названа је Шабачком. Био је то знак пријатељства и залог и једним и другим потомцима да стечене везе негују и убудуће.

Емисија "Кефалонија - братске споне" је прича о заједништву, о неговању традиције и пријатељских веза које су спојиле два народа, две државе, два града али и животе младих. Кефалонија је највеће острво Јонског архипелага на коме живи двадесетак углавном Српкиња, у Аргостолију две. Братске везе су момке одвеле у Шабац и Србију, а они своје невесте у Грчку. Живот на острву је живот међу својима, кажу, Аргостоли и Грчка град су и земља где се Срби не доживљавају као странци, него пријатељи отвореног срца и сродне душе.

Ауторка: Тања Димитрић Мијаиловић
Сниматељ: Бранимир Цветковић
Монтажер: Славица Петровић
Уредник: Љубисав Алексић
Одговорни уредник редакције Актуелности: Бранка Керкез

број коментара 0 Пошаљи коментар