Културни дневник

Гост је Маја Пелевић аутор комедије "Боливуд" која ће у њеној режији, у форми мјузикла, премијерно бити изведена у Народном позоришту, на сцени "Раша Плаовић".

У оквиру првог издања Недеље италијанског филма у свету у Београду је до 27. маја Фестивал италијанског филма. Захваљујући сарадњи између Италијанског института за културу у Београду и Југословенске кинотеке публика ће моћи да види најновије италијанске филмове.

У Новом Бечеју је 26. пут одржана манифестација "Обзорја на Тиси - Дани Јосифа Маринковића", посвећена савременој соло песми. Јосиф Маринковић  је један од најзначајнијих композитора Србије с краја XIX и почетка XX века. Попут млађег савременика Мокрањца, био је посвећен вокалним жанровима - хоровима и соло песми.

Изложба  "Обичан малецки сан", црногорског сликара Милутина Обрадовића отворена је у галерији Улуса. Платна овог уметника пуна су симбола јаког и богатог колорита.

У овој сезони шеф диригент Београдска филхармонија Габријел Фелц, иначе и дипломирани пијаниста, клавирски је сарадник нашим музичарима и конферансије специјалних дневних концерата. У краткој форми публици представља неке од оркестарских музичких инструмената као солистичке, са пажљиво одабраним тематским програмима. Овога пута "музички дијалог" са Фелцом водио је тромбониста Игор Ранковић.

Осамнаест година након првог наступа у Битеф театру публика је имала прилику да поново ужива у музичком путовању кроз репертоар квинтета Белтанго: од традиционалних танго нумера из прве половине 20. века преко танго-нуево правца Астора Пјацоле до ауторске музике и композиције чији су аутори чланови Белтанго квинтета.

У Макау је отворено импресивно здање, хотел "Град снова" по пројекту архитеката из бироа који је основала Заха Хадид.

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија... Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник: Оливера Милошевић
Реализатор: Сања Реџић

број коментара 0 Пошаљи коментар