Око економије: Блокада блокираног дијалога

КиМ - већи порези, мање шансе за нормализацију односа.

Недељу дана је прошло од када је Приштина повећала порез на увоз робе из централне Србије, иако је то у супротности са ЦЕФТА споразумом који је и Приштина потписала пре десет година.

Београд је оштро реаговао, политички - председник Србије је изјавио да је укидање таксе услов да се настави дијалог Београда и Приштине, економски - оштар протест Привредна комора Србије је упутила Европској Комисији. И ? И - за сада нема помака. Једино је из Брисела стигла "опомена Приштини да повуче одлуку".

У међувремену, након шест месеци одржана је седница Савета Безбедности УН о Косову и Метохији, а у Паризу је централној прослави завршетка Великог рата распоред седања постао горуће питање које се тиче Београда и Приштине.

Да ли је увођење царине само кап која је прелила чашу у већ блокираном дијалогу Београда и Приштине, колики је маневарски простор Београда, да ли Европска Комисија може да примора Приштину на укидање таксе, шта су поруке са седнице Савета Безбедности?

О томе у Оку економије говоре: председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун и генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић. Са Косова и Метохије извештава новинар РТС-а Андрија Игић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]