Око економије: Судар Титана

Преокрет или спуштање тензије: Гугл - Хуавеји

Већ дуже време тиња, са повременим паузама, трговински рат између Америке и Кине. Мало, мало па се повећају царине, онда се преговара, па се опет повећају царине и тако у круг. Ипак, први потрес је изазвала најпре одлука да се кинески телекомуникациони гигант Хуавеј стави на црну листу у Вашингтону, а потом и потез Гугла да му ускрати лиценцу! Тада је прича о трговиском рату заинтересовала ширу јавност, пре свих, кориснике Хуавеји телефона.

Овом мером је на површину избио врх леденог брега компликованих кинеско-америчких односа, који - као две највеће економије кроје светске токове. И  таман када се широм света повела дискусија какве све последице ће одлука Гугла имати - стиже вест из Америке -  два "Титана" настављају сарадњу! Гугл ће издати лиценцу на три месеца компанијама које се баве мобилном телефонијом и интернет провајдингом за рад са "Хуавејом", како би се постојеће онлајн-мреже одржале и да би се корисници заштитили од безбедносних ризика.

Да ли је тзв. укидање лиценце било преурањено или је био пробни балон, колико далекосежне последице затезања политичких и економских односа између Кине и Америке могу да буду, да ли је са трговине рат два "Титана" прешао на информационе технологије и сајбер безбедност? Колико се све то тиче и Србије и на који начин?

О тим питањима у Оку економије говоре професорка ФПН-а Драгана Митровић, руководилац Центра Азије и Далеког Истока и професор Београдске банкарске академије Исмаил Мусабеговић.

Последње информације, али и реакције јавности јављају дописници РТС-а: из Вашингтона Ненад Зафировић и Пекинга Немања Милутиновић.

Емисију води и уредјује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]