Црна Гора и црква: између историје и политике

Kада су Мила Ђукановића 2000-их питали шта чекамо, зашто Црна Гора није независна, рекао је - чекамо себе. Данас каже да је дошло време да се исправи тешка историјска неправда која је нанета Црној Гори на почетку века и додао да ће радити на обнови црногорске аутокефалне цркве. Kада су га питали зашто баш сада, рекао је - свака тема има своје време.

Једина канонски призната православна црква је у Црној Гори данас је Српска православна црква. На територији Црне Горе постоје две епархије СПЦ-а, Епархија будимљанско никшићка и Епархија милешевска, као и Митрополија црногорско-приморска.

Након говора на конгресу ДПС-а, у свом родном граду Никшићу, Мило Ђукановић разбуктао је расправу о бројним питањима - има ли историјске оправданости и на који начин ће црногорска црква бити створена?

Мило Ђукановић предлаже да се из стања "дубоког православног раскола у Црној Гори", изађе формирањем цркве без националног предзнака, која би се звала Православна црква Црне Горе.

Такође, у Скупштину Црне Горе стигао је Предлог закона о слободи вероисповести који је изазвао жестоку полемику, и то због једног питања - да ли ће цркве и манастири изграђени пре 1918. који се налазе у власништву Српске православне цркве постати власништво државе Црне Горе?

О свему томе говоре: митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић, Миодраг Вуковић, члан ДПС-а од оснивања и посланик те странке, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, Будимир Алексић, професор Цетињске богословије и посланик Нове српске демократије, историчар Шербо Растодер, поглавар канонски непризнате Црногорске православне цркве Михаило (Мираш Дедеић) и некадашњи градоначелник Цетиња, публициста Јован Маркуш.

Погледајте и шта о овој расправи мисле грађани три, по свему различита града у Црној Гори, Берана, Цетиња и Подгорице.

Аутор емисије: Стеван Костић

број коментара 0 Пошаљи коментар