Црна Гора - Проклета авлија испод Проклетија

Живот на граници - како живе људи у Гусињу?

У подножју Проклетија налази се Гусиње, место у којем, кажу, рађа најбољи црногорски кромпир. А то поврће је на цени у овој земљи. Лепо иде уз сир, а без њега нема ни чувеног црногорског качамака. Кромпир је у Црну Гору донео владика Петар I Петровић Његош још 1786. године. У месту где расте најбољи црногорски кромпир данас живи свега 2,17 одсто Срба. Посетили смо најбројнију породицу Бојовић, која се на попису изјаснила као Срби. Слободан, Сава и Данило носе исто презиме, али животи им нису исти.

У Гусињу живи нешто више од 1600 људи. Најбројнији су Бошњаци, има их преко 70 одсто, затим оних који се изјашњавају као муслимани, па Албанци, затим Црногорци и најмање има Срба.

Зато одлазимо у село Вусање, где живи 99,70 одсто Албанаца. Тамо разговарамо са Растемом Дедушијем. Сазнајемо да је толико становника, само из овог једног, малог села са севера Црне Горе отишло да живи у Њујорк, да Великој јабуци сада већ броје 400 кућа. Тамо су се лепо снашли, а овде праве велике куће. Питање је да ли ће се вратити у своје село, као што је то Дедуши урадио, или ће водопад Грља и извор Савино око бити само за пар преосталих породица из Вусања и понеког знатижељног туристу. Са Дедушијем смо разговарали и о односима Срба и Црногораца у овом крају.

Враћамо се сада из Вусиња гледамо оне куће о којима нам је Дедуши гововрио, велике су и празне. Идемо назад у Гусиње и у центар места, у једну кафану. А зашто то радимо? Па сваки разговор са људима из овог краја завршава се тако што су ми говорили да одем у кафану код неког Евлијана! И на крају сам их послушао. Евлијан живи поред српске цркве. Зато смо га питали како су у тешким временима и компликованим условима успели да сачувају цркву Светог Ђорђа. Одговор је био такав да смо разговор завршили са још једним, оправданим питањем: Хоћете ли ви после ове емисије имати неки проблем?

Аутор емисије: Далибор Жарић
Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]