"Климатски" Давос

Којим правцем иде свет?

Давос - ни мањег града, ни важнијег места на свету ове недеље. По 50. пут за редом у швајцарском граду у Алпима одржава се светски форум који окупља најутицајније политичке и економске лидере, кретаоре глобалних токова и праваца - њих укупно 3 хиљаде.

Ове године тема су климатске промене које годинама уназад се провлаче као важна карика одрживог економског развоја, којем тежи цео свет, посебно развијене земље.

Главни "играчи" овогодишњег Давосу су амерички председник Доналд Трамп и посебно медијима занимљива млада шведска активисткиња Грета Тунберг.

Очекује се усвајање манифеста који би обавезао светску елиту, пословну и политичку да смањи емисију штетних гасова, али истовремено и да смањи јаз између сиромашних и богатих који је све дубљи.

Прича о Давосу је пре свега политичка, јер је на једном месту велики број државника, који са представницима највећих глобалних компанија усмеравају даље токове новца и развоја.

На Давосу Србију представља председник Александар Вучић који ће говорити на сесији о Западном Балкану и имаће низ билатералних сусрета са политичким и званичницима финансијских организација.

О порукама са Давоса, да ли се и шта мења након скупа испод "чаробног брега" и на који начин то утиче на Србију - теме су Ока економије.

Гости су Зоја Кукић из Дигиталне Србије, професор Факултета ФЕФА Горан Питић и Владимир Ђурђевић, професор Физичког факултета, Института за метеорологију.

Из Давоса извештава новинар РТС-а Бојан Бркић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]