Црна Гора, протести и Велики Штрумпф

У Црној Гори су за викенд одржани најмасовнији протести до сада због Закона о слободи вероисповести. Већ неколико недеља на улицама црногорских градова цртају се српске тробојке, а комунална полиција их фарба у бело.

Уз све то, у једној школи у Бару цело одељење нацртало је Великог Штрумпфа. И ништа не би било чудно да белгијски цртач стрипова Пејо 70-их година није Великог Штрумпфа нацртао у бојама које чине српску тробојку. Учитељица је на Фејсбук окачила фотографију деце која држе нацртаног Штрумпфа, након тога је суспендована, али интернет је већ почео да шири причу.

Kако је велики Штрумпф постао велики проблем Црне Горе, да ли је постао симбол Срба у Црној Гори, да ли су литије успеле да окупе и Србе и Црногорце и да ли су протести данас најозбиљнији изазов за 30-годишњу владавину Мила Ђукановића?

На 90. година од рођења Борислава Пекића, у емисији погледајте интервју са његовом супругом Љиљаном Пекић, као и причу о томе како је јужнокорејски филм Паразит осликао живот породице у капитализму и озбиљан класни сукоб.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]