Трагом истине... где су?

Филм "Трагом истине... где су?" је сведочанство трагичних догађаја на Косову и Метохији од 1998. до краја 2000. године. На основу веродостојних казивања чланова породица, аутентичних снимака, снимљен је документарни филм о великој трагедији наших породица, отмица најближих сродника у ланцу унапред смишљених злочина над једним народом.

Филм осуђује безумље краја 20. века које покушава да избрише наше постојање на тим просторима, да негира историју, десетовековну духовну вертикалу српског народа.

Овај документарни филм приказује истинита сведочења најближих чланова породица о отмицама и уложеним напорима у њиховом трагању за истином и правдом.

Људи су отимани у периоду пре рата у току рата, а у највећем проценту након потписане Резолуције СБУН од 10. јуна 1999. године која је гарантовала безбедност и сигурност свим грађанима на Косову и Метохији.

Наш циљ је да свет чује аутентичну причу о страдању нашег народа, демистификовању злочина и прогона са вековних огњишта.

Филм се супротставља бесмислу заборава. Ране се не могу залечити, остаје грчевит протест и јаук у душама преживелих чланова породица.

Трагичне приче морају бити запамћене јер су упућене непоткупљивој савести, духу и срцу сваког праведног бића.

Породице отетих и несталих тешко подносе дводеценијску неизвесност, манипулацију, нечињење, усађивање кривице.

Да ли су људска права универзалне вредности?
Немили догађаји који су се свакодневно дешавали, то демантују. А нас, жртве свакодневно опомињу!

Ако злочинци не буду приведени правди, наше жртве можемо додати дугом списку вишевековних страдања. Некажњени злочини и злочинци добили су легитимитет и легалитет, а територија Косова и Метохије постаје место највећег стратишта.

Филм "Трагом истине... где су?" је синтеза истинитих и крвавих сведочанстава једног мрачног раздобља нашег времена.

Аутор филма: Јовица Крстић
Новинар истраживач: Јелена Божовић
Монтажер слике и тона: Мирослав Митић
Сарадници на филму: Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 13:08) - Mirjana [нерегистровани]

Konačno

Ovaj film treba da postane osnovni dokument koji će RTS svojom produkcijom ubuduće nadogradjivati. Samom medijskim pritiskom nerešeni slučajevi kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji mogu ponovo da budu otvoreni pred međunarodnim sudovima. DVE DECENIJE su bile potrebne da se neko na ovaj način posveti namučenim porodicama. Veći deo Srbije pojma nije imao koja je to količina bola i beznadja. Možda je ovim dokumentarcem neko u Srbiji i progledao. Bravo Jovice, bravo Jelena. Bravo hrabri ljudi, trebalo je imati snage i pričati o istom bolu, po ko zna koji put.

(петак, 14. феб 2020, 15:10) - Zoran [нерегистровани]

Pesma o jabuci

Hvala vam na ovom filmu. Da li mi možete reći kako se zove pesma na kraju filma u kojoj se spominje "jabuka"?

(петак, 14. феб 2020, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

Repriza

Da li ce biti reprize, ili možda na YouTube da se pogleda film

(четвртак, 13. феб 2020, 22:46) - Sladjana [нерегистровани]

Hvala...

Hvala vam na ovom potresnom dokumentarnom filmu.