Пештерска зима, живот на крају света

Једино су дивље животиње предосетиле невреме

После великог невремена које је погодило Сјеницу и целу Пештерску висораван, одлучили смо да одемо до људи који живе у у селима, да видимо како су и да им понешто однесемо. Кренули смо са момцима који познају овај терен. Из Сјенице су Бели, Зоки, Ирфет и Мићо, а из Пријепоља Вјекослав и Драган. На први поглед, мислио сам да нас је превише, али када смо се вратили, схватио сам зашто се на Пештер никада не иде сам, па био и рођен тамо.

Теренским возилима не можемо до свих да стигнемо, зато имамо и моторне санке. Прво смо отишли код породице Јовановић у селу Тријебине, које је удаљено око 20 километара од центра Сјенице. Одатле одлазимо код Алдина Рамовића у Махалу, а онда - на планину Гиљеву. Договор је био да идемо до породице Кочовић, али ако буде вискох наноса, одустаћемо и покушаћемо поново сутра. Стигли смо до Велибора и Загорке, код њих је и унук који је дошао на школски распуст и доживео је највеће невреме не само у свом животу, него и од када његов деда памти.

Аутор: Далибор Жарић
Уредник: Горислав Папић

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 00:43) - Snezana Milana Jankovic [нерегистровани]

Gosevo

Najlepse mesto na svetu!!!
Moji poreklo

(четвртак, 13. феб 2020, 22:30) - Stvar prirode [нерегистровани]

Odlično

Mihailo, oličenje čoveka sa Pešterske visoravni. Gorostas telom i dušom! Sve pohvale za autora reportaže.

(четвртак, 13. феб 2020, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

Cestitka za kuma

Osecam se ponosno sto se krecete stazama kojima sam i ja isao, naravno sa mojim najblizim prijateljima i kumovima. Svaka cast.

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]