Културни дневник

На Великој сцени најстаријег позоришта у Србији, Књажевско-српског театра у Крагујевцу, које је на Сретење обележило 185 година од оснивања, награда за изузетан допринос развоју позоришне уметности, Статуета Јоаким Вујић, уручена је костимографкињи Миланки Берберовић.

 

 

Прошло је 20 година од врелих дана у Француској 7, када се Удружење књижевника Србије поделило и када је основано Српско књижевно друштво. Каква је ситуација данас, 20 година касније, тема је Културног дневника. У емисији ће бити речи о ансамблу Musica Antiqua Serbiana, са уметничким директором ансамбла Вером Злоковић на челу, који је објавио компакт-диск молитвене музике православних народа.

Цео свет обележава век од рођења Федерика Фелинија. Говоримо о програму Федерико Фелини на бис, који почиње у Југословенској кинотеци, али и о омиљеној комедији Џејн Остин, Ема, која је у новој филмској адаптацији стигла на репертоаре домаћих биоскопа.

Из света издвајамо: у лондонској галерији Тејт модерн отворена је прва велика ретроспектива радова редитеља Стива Меквина, а у Атини је недавно одржана конференција посвећена враћању античких скулптура у Партенон. Наш познати позоришни и филмски сценограф, Александар Денић, поново је номинован за Међународну оперску награду. Он је тим поводом гост Културног дневника.

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп културе, дизајна, нових технологија...Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник Селина Ловрен Аксентић

Реализатор Маја Мандић
Монтажер Никола Манић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]