Велика илузија - Година без Кана

Овог пролећа 73. Кански фестивал није одржан због пандемије корона вируса. И пошто би ова епизода Велике илузије, календарски била на тему овогодишњег фестивала, посвећујемо је феноменима запаженим у протеклих пет издања и наступима српских филмова у Кану.

Говоримо о тријумфу азијске кинематографије 2018. и 2019. када је Златна палма најпре отишла у Јапан захваљујући "Крадљивцима", а потом и у Јужну Кореју захваљујући "Паразиту".

Од "Панаме" до "Терета" - између 2015. и 2018. године, два српска филма нашла су се у фестивалским програмима Кана.

Иницијативном Југословенске кинотеке на јубиларном 70. Канском фестивалу, педесет година након освајања Велике нагдраде жирија, приказании су "Скупљачи перја" Александра Саше Петровића.

Времеплов "Велике илузије" враћа нас у 1980. када је за улогу у филму "Посебан третман", Милена Дравић добила награду за најбољу споредну женску улогу. Четири деценије у оквиру програма "Вип Кинотека" култно дело Горана Паскаљевића је дигитално рестаурирано.

У "Крупном плану" Велике илузије је холивудска звезда Дајан Кругер, најбоља глумица Канског фестивала 2017. године, а у "Контраплану" је двоструки кански победник Кен Лоуч.

Аутор и уредник: Сандра Перовић

Сарадници: Јелена Царевић, Зоран Јанковић

Реализација: Јована Филиповић, Светлана Перовић