Читај ми!

Каква нам је влада потребна?

Председник Србије Александар Вучић мандат за састав нове владе поверио је доскорашњој председници Ани Брнабић. Вучић је рекао и да ће Србија добити два нова министарства, а да је друга идеја да 50 одсто чланова владе буду жене.

Жене у власти - испуњавање квоте или стварни утицај?

Србија је 2001. године имала четири министарке у односу на 15 министара. Просечно учешће жена међу министрима за 2014. годину износило је 21 одсто, а за 2016. годину 22,5 одсто.

Највећи скок остварен је након избора 2016. године, када је на високе положаје именовано пет жена. Тада се први пут на месту премијера нашла жена.

Каква је ситуација на локалу, где су још неопходна побољшања? На која то министарства жене могу рачунати у новој Влади? Колико су моћне у политици? Каква је ситуација у свету и EU?

Гости: Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинстсва, саобраћаја и инфраструктуре у техничком мандату и председница Координационог тела за родну равноправност, Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво и Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења Фактор плус

Упитник, уторак у 21.00 на РТС 1

 

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]