Читај ми!

С Тамаром у акцији

Акција посвећена породици из Бачког Моноштора, Сомбор

Иван Потурица живи у Бачком Моноштору са зетом Флоријаном и унуцима Алексом (6) и Николом (3). Пре годину дана, породица је доживела трагедију, када је Наталија Зеланти, Иванова ћерка, преминула након тешке болести. Деда Иван се заједно са зетом брине о породици - ради и у фирми али и као испомоћ у радовима људима у селу, кува, спрема, васпитава децу...

Кућа у којој породица живи је направљена од набоја и прекривена плочама. У дечјој соби плафон је веома дотрајао, почео да се обрушава.

Уз велику помоћ локалне самоуправе Града Сомбора и месне заједнице Бачки Моноштор, екипа ТВ серијала и хуманитарног пројекта "С Тамаром у акцији" је помогла и овој породици.

Тамара Грујић, ауторка: "Урадили смо нову нивелацију подова у кући, поставили нову бетонску кошуљицу, поставили нови кров, фасаду а срушили смо и шупу и од првобитне 3 направили смо нових 6 наменских просторија: дневну собу, кухињу, купатило и три спаваће собе, за све чланове ове породице.

Док су радови на обнови куће трајали, Тамара и продукциони тим емисије су и овога пута стигли да сниме и дочарају нам лепоте и знаменитости и овог краја наше земље.

"Бачки Моноштор, мало место у општини Сомбор, окружен је каналима и речним коритима Горњег Подунавља. Специјални резерват природе је комплекс шумских, ритских, барских и ливадских екосистема, које је формирала река Дунав. Шумама Горњег Подунавља царује ритски јелен, док су најзначајније птичје врсте црна рода и орао белорепан. У саставу је Резервата биосфере Бачко Подунавље, које је под заштитом Унеска." открива Тамара и додаје: "Очаравујућу природу на овој територији одржавају и чувају мештани, веома вредни људи. Већина њих су занатлије, који се труде да очувају старе и веома занимљиве занате. Једини градитељ дрвених чамаца у Србији живи и ради баш у Бачком Моноштору. Поред њега, упознали смо и ковача а научили смо и како се плете рибарска мрежа. Посетили смо етно кућу "Мали Бодрог", набијачу са кровом од трске, која на аутентичан начин осликава начин живота у овом селу пре више од стотину година. Оно што Бачки Моноштор такође чини посебно занимљивим је и прволигашки крикет клуб "Бодрошки јелени", који у тиму има и неколико репрезентативаца. Снимили смо и град Сомбор који је познат по свом зеленилу, нарочито по бођошима, а то је високо листопадно дрвеће донето чак из Мисисипија, давне 1903. године..."

Нову епизоду десете ТВ сезоне емисије "С Тамаром у акцији" гледајте у петак 23. октобра у 21 сат, на Првом програму РТС-а.