Читај ми!

Херој са Повлена

Имао је свега 19 година и одбио је да послуша само једно наређење - оно које се односило на предају. У смрт, али и вечност, отишао је са својим надређеним, мајором Миланом Тепићем. Војник Стојадин Цоле Мирковић, јунак је са падина Повлена којим се поноси цео ваљевски крај, али о коме шира јавност, нажалост, мало зна.

Мајор Милан Тепић је 29. септембра 1991. године, како би спречио предају складишта муниције припадницима хрватског Збора националне гарде, минирао објекат у Беденику код Бјеловара, у којем је било 170 тона експлозивних средстава.

Поред Тепића, погинуо је и војник на одслужењу редовног војног рока, Стојадин Мирковић који, упркос мајоровој наредби, није хтео да се преда.

Хрватска страна је потврдила губитак 11 својих војника, а после предаје стрељали су командира страже на том објекту Ранка Стевановића.

Тепић је 19. новембра 1991. године проглашен народним херојем, јединим у ратним дешавањима деведесетих, а Мирковић је постхумно одликован Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

У селу Горње Лесковице код Ваљева, на падинама Повлена, рођен је почетком 1972. године Стојадин Мирковић. Ту и даље живи његова мајка.

Непуних тридесет година је, можда, са аспекта историјске науке, кратак временски период. У срцу мајке која је изгубила сина - сваки дан без њега је година, туга као читав свемир.

Екипа серијала Траг разговарала је са Мирковићевом мајком, његовим друговима, породичним пријатељима, представницима локалне самоуправе из Ваљева, историчарима, посетили смо школу коју је похађао и која чува успомену на повленског хероја.

Ауторка: Татјана Манојловић
Уредница: Југослава Ђурица
Редитељ: Бојан Воркапић
Сниматељ: Хаџи Владан Мијаиловић
Монтажа: Горан Радивојевић