Читај ми!

Израел и Палестина, корак до тоталног рата

Ових дана свет обилазе снимци из Газе, попут снимка рушења зграда. На њих су пале бомбе израелске војске, која је одговорила на ракете хамаса. Хамас поручује да је у Појасу Газе настала права катастрофа, да гину цивили. Изаелци одговарају да Хамас користи цивиле као штит, да из стамбених зграда Хамас гађа израелске градове И израелске цивиле.

Дуго се није десило да ракете падну на Тел Авив и Јерусалим. И да пробију моћну израелску противваздушну одбрану.

А бројеви кажу следеће - од понедељка је погинуло више од 80 људи у Гази и седам у Израелу. Дакле, све претпоставке да хаос потраје. A израелска војска разматра копнену инвазију у упад у Газу.

Све је кренуло у понедаљак, након инцидената код џамије Ал Акса, коју муслимани сматрају једном од своје три највеће светиње. На том месту се налазе и највећа јеврејска света места. И Палестинци и Израелци Јерусалим сматрају својим главним градом.

О сукобу Израелаца и Палестинаца и како то може да се одрази на оно што је у септембру прошле године потписано у Вашингтону - да Србија до 1. јула пресели своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим. О свему томе у Оку говоре - Радмила Накарада, професорка Факултета политичких наука, оснивач Центра за студије мира и Драган Бисенић, некадашњи амбасадор у Египту, аутор књиге о мировном споразуму из Кемп дејвида који је довео да мира на Блиском Истоку.

Из Јерусалима за Око говоре Мики Розенфелд, портпарол Израелске полиције и Палестинац Надер Салајмех, бивши београдски студент, данас политичар из партије ФАТАХ.

Аутор и водитељ: Стеван Костић.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]