Читај ми!

Нафтне игре - Србија, Хрватска, Русија, Европска унија

Ембарго за руску нафту са Крка, шпијунска афера у Румунији и има ли шансе за ново изузеће

Србија ће поново до 5. децембра покушати да добије изузеће када је реч о увозу руске нафте. Ако све остане као до сада из луке Омишаљ на Крку ка Панчеву неће више моћи да путује руска нафта. Шта ће овај ембарго значити за Србију, да ли је Хрватска једина земља Европске уније у којој НИС због руског власништва има проблема у пословању и какве везе са свим овим има недавна шпијунска афера у Румунији?

Протести у Ирану трају већ три недеље, а повод је смрт младе Иранке курдског порекла која није везала мараму онако како је предвиђено. Њу је ухапсила морална полиција, у земљи у којој је покривање жена обавезно већ више од 40 година. Толико су и хладни односи Ирана и САД-а. Ипак, упркос протестима, ирански енергенти, када нема руских, могли би да отопле односе са Вашингтоном.

Обоје су Аустријанци. Са једне стране Диана Будисављевић која је спасила на хиљаде српске деце из логора усташке НДХ. Са друге, нацистички генерал Франц Беме, који је, само у јесен 1941. наредио стрељање најмање 35.000 цивила у окупираној Србији. То су два главна лика документарног филма "Два лица рата", у продукцији аустријске телевизије ОРФ. Разговарали смо са аутором филма Зораном Добрићем.

 

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]