Видик: Стварност и (не)моћ интернет реалности

Према истраживањима социолога Доминика Кардона, омасовљење Интернета има следећи ток: 1995. број интернаута је 16 милиона или 0,14 одсто светске популације. Када почиње да се шири блогосфера, око 2000. тај број расте на 359 милиона или 5,9 одсто светске популације, а десет година касније у свету има 1,8 милијарди интернаута што је четвртина светске популације.

Ново издање емисије Видик коју припрема Редакција за културу посвећујемо управо овом готово свеприсутном феномену. Док су пионирски кораци интернета кретали из америчке контракултуре шездесетих која је настојала да кроз једну виртуелну реалност понуди не привид исте већ алтернативу и неку нову праксу усавршавања човека и света, данас се све чешће поставља питање није ли омасовљење устоличичо уствари један привид и не почињемо ли сви да живимо по диктату тог привида.

Без обзира да ли смо на некој друштвеној мрежи или не, јесмо ли блогери или не, неминовно смо умрежени самом чињеницом да пратимо онлајн издања новина, остављамо или читамо коментаре на бројне вести, посећујемо форуме и "гугламо" информације. Политичари се све чешће оглашавају преко друштвених мрежа, потписују се онлајн петиције, позиви на скупове, "лајкују" виртуелни догађаји.

На који начин све то заиста утиче на друштвену и политичку праксу савременог света, да ли се та интернет реалност влада по властитим законитостима које гарантују слободу и неометан проток информација или су се механизми контроле карактеристични за традиционалне облике комуникације пренели и на сајбер простор те је идеја о алтернативи, новини и другачијим мишљењима и решењима само привид?

Гости емисије су списатељица Мирјана Ђурђевић, филозоф Иван Миленковић и правник Ђорђе Кривокапић

Уреднице емисије: Јасмина Врбавац и Марија Ненезић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 11. нов 2016, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

drugi ugao

Kada pogledamo podatke o procentu broja korisnika interneta, jedna cetvrtina populacije, iz drugog ugla dolazimo do uvida da tri cetvrtine ili sedamdestpet procenata ljudi nema internet.

(недеља, 07. феб 2016, 02:52) - anonymous :))) [нерегистровани]

kisss

Emisija trzi nastavak...tj 2deo
Hvala...
edukativno..poucna za mlade..malo vise najva za buduce emisije..pozdrav

(субота, 06. феб 2016, 00:35) - Борислав [нерегистровани]

Видимо се у читуљи!

Културе које нису препознале предности и опасности "Писма" или су пропале или су преплављене културама из коренитијих "култура" - баш морам да поновим ову таутологију. Предпостављам да исто важи и за појединце, па макар појединац био и сам "Цар" или ти Битанга или Принцеза итд. и томе слично.

Видик Видик

Аутор:
РТС

Сваког другог петка, Научно-образовна редакција и Редакција за културу, наизменично, припремају нову, дебатну емисију под називом "Видик". [ детаљније ]