Трезор

Две емисија о новинарима у штампаним и медијским новинарима из 1984. и 2011. године. "Ко зна не зја" и "Младо београдско новинарство"

Ко зна не зја - Душан Ђурић је новинар, коментатор и уредник "Вечерњих новости" (од 1954. до 1979); предавач у школама Југословенског института за новинарство и УНС-а; аутор је више књига о новинарству од којих су неке капитална остварења: Основи новинарства, 1981, Новинарска радионица (1983), Новинарска енциклопедија (1997), Професија новинар (2001), Новинарски лексикон (2003), Слободан Глумац (2003). Добитник је више награда, међу којима су награде УНС-а за животно дело 1997, Годишња награда РТС-а за дело из области масовних комуникација 1998, Награда за животно дело "Моша Пијаде", 1999. и друге. "Нескривена је љубав аутора према овој лепој и горкој професији, али и критички однос и према новинарима и према онима који настоје да новинаре претворе у апарат за саопштавање одлука и ставова, да их спрече у настојању да новинарство, буде "сочиво човечанства" кроз које људи виде свет око себе, свет у коме живе, понекад и сами себе" (из рецензије Слободана Обрадовића за Ђурићеву књигу Професија новинар).

Замолили смо Душана Ђурића да нам искуством енциклопедисте помогне у раду на лексикону Ко је ко у Телевизији Београд, будући да је тај замашан посао Редакција за историографију почела још 2007. године. Упознаћете данас новинара ветерана који је, како рече Јован Ћирилов, прошао "сито и решето" новинарства тзв. друге Југославије, и који је увек спреман да одговори и објасни, и своје критичке ставове сликовито образлаже примерима из домаће свакодневице.

- Учесници: новинар Душан Ђурић, саговорник Бојана Андрић
- Дежурна посада Студија XИ и редитељ Милан Кундаковић, уредник истраживач Весна Дошен, организатор Гордана Грдановић, монтажер Милорад Ћитић, аутор Бојана Андрић 
- Снимано 12.08.2011, премијерно емитовано 19.12.2011; Редакција за историографију

Младо београдско новинарство - емисија из серије "Необавезно 2". Разговор о условима рада београдских новинара и новинарском позиву уопште.

- Учествују: Предраг Милојевић новинар ветеран "Политике"; Миленко Пајовић главни и одговорни уредник ИТД; Мирослав Кос новинар НОН-а; Здравко Хубер заменик главног и одговорног уредника НОН-а; Драган Кремер, новинар; Александар Тијанић главни уредник "Интервјуа"; Мирјана Бобић уредник "Интервјуа"; Дејан Цукић, музичар; Небојша Пајкић, доц. Универзитета уметности; Стево Батић, главни и одговорни уредник "Студента"; Дубравка Рајх новинар "Интервјуа"; Горан Марковић, редитељ
- уредник Срђан Карановић серије Необавезно, сниматељ Михаило Станић, редитељ Владимир Ђурић
- Произведено 1984, Редакција програма из културе, уредник зора Кораћ; репризрано у "Трезору" 15.03.2003, 19.12.2011
 

број коментара 0 Пошаљи коментар