Чудесни свет фосила: Скривена блага природе

Диносаури с перјем

Пре сто четрдесет милиона година, током периода креде, када су диносаури били на врхунцу, на Земљи је било пуно вулкана чије су ерупције повремено затрпавале локални екосистем.

До скора се сматрало да су диносаури изумрли у катастрофи која је погодила Земљу пре шездесет пет милиона година. Међутим, данас знамо да није тако.

Откриће фосилизованог перја у Кини, старог сто шездесет милиона година, из корена је променило наше схватање онога што се догодило са диносаурима. Постоје докази да су они еволуирали у разне неочекиване и егзотичне врсте, међу којима су и преци птица.

Данас постоји више од десет хиљада врста птица. Оне владају ваздухом, копном и водом. Неке су се прилагодиле свим трима стаништима, попут блуне. А ко су им били преци током еволуције?
У Кини су нам изненађујућа открића дала нове одговоре.

У непосредној близини ужурбаног центра Пекинга налази се светска истраживачка институција - Институт за палеонтологију и палеоантропологију кичмењака. У њему се налази и мали државни музеј препун фосила из доба диносаура. Реч диносаур значи грозан гуштер, и средином 19. века претпостављало се да су они, мада огромни и застрашујући, то и били.

Почетком деведесетих, на северу Кине откривени су необични нови фосили. Ти фосили су нам открили нека својства диносаура која су слици коју смо о њима имали дали нови сјај. Перје. А откриће из 2012. године потпуно је променило наше поимање изгледа најчувенијег од свих диносаура - тираносаура рекса.

Уредник је Невена Тодоровић.

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар