Краљица Наталија Обреновић

Краљица Наталија Обреновић, један је од најзанимљивијих ликова династије Обреновић. Њена судбина супруге, мајке, кнегиње и краљице је историја личне, породичне и националне трагике једног времена.

Изузетно образована, лепа и поносна, са даром да чува династију и српске интересе, доживела је потпуни крах на свим пољима. Била је храбра, паметна и упорна. Изгледа да су јој управо те особине и пресудиле.

Развела се, не својом вољом и кривицом. Протерана је из Србије, коју је волела и која је њу веома волела. Понижена и осрамоћена пред крај свог дугог живота просила је у Паризу, где је живела у католичком самостану.

Патила је за убијеним сином Александром Обреновићем. Без игде икога свог, пред крај живота написала је мемоаре, које је предала С. Цукићу, рођаку редитељке Мире Траиловић, која је мемоаре осталива Српској академији наука и уметности. На основу те мемоарске грађе настала је емисија "Краљица Наталија", коју потписују уредник и сценариста Јелена Радованов-Живановић и редитељ Виолета Недановски.

број коментара 0 Пошаљи коментар