Културни центар

На шта тачно мислимо када кажемо независна културна сцена? Уметност која настаје на независној или ванинституционалној културној сцени обично се дефинише кроз експеримент, иновацију, потрагу за новим изразима или садржајима, као и развој критичких пракси. Ипак, то су одреднице које често карактеришу и дела која припадају мејнстриму, односно институционалном уметничком деловању.

У вечерашњем издању, Културни центар трага за дефиницијом, као и значајем независне културне сцене у Србији, али и тематско-формалним карактеристикама њене продукције.

У емисији говоре Милица Пекић, историчарка уметности и кустоскиња, Гордана Гонцић, драматуршкиња и директорка Културног центра Београд, Ивана Кораксић и Ана Поповић, позоришне редитељке, Мирјана Боба Стојадиновић, визуелна уметница, Ана Марија Грбић и Иван Потић, песници, Нада Савић, филмска и телевизијска продуценткиња и Тања Крсмановић, директорка издавачке куће Менарт Србија.

Гост недеље је мултимедијални уметник Божидар Мандић.

У емисији ће бити речи и о београдској премијери представе "Бановић Страхиња", копродукцији Народног позориште Приштина са седиштем у Грачаници и Шабачког позоришта, изложби савремене руске фотографије "Повезаност" у Кваки 22, изложби "Колажирање барокног Београда" у Музеју примењене уметности, као и о издању "1001 филм који мораш да видиш пре него што умреш". Рубрика Јубилеј је посвећена седамдесетогодишњици београдског Факултета примењених уметности, а Феномен повратку винила на тржиште. Гост Танке линије је дизајнер Сава Чвек.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић
Гост уредник емисије: Ана Тасић
Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић
Монтажер: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Александар Жикић, Саша Јањић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић, Христина Гајовић, Марија Ненезић.
Новинар: Јелена Виденовић
Водитељ: Жељко Максимовић

број коментара 0 Пошаљи коментар