Животна средина и здравље: Кретањем до здравља

Превише седења и мало кретања је глобални здравствени проблем. Тренд ширења градова се наставља, а у њима често недостају паркови, пешачке зоне, простор за рекреацију, чист ваздух.

Широм планете људи су све мање физички активни због чега Светска здравствена организација од 2002. године обележава Међународни дан физичке активности под слоганом "Кретањем до здравља". Циљ је очување и унапређење физичког и менталног здравља због чега је значајно подићи свест о потреби свакодневног физичког вежбања.

Физичка активност је свако кретање тела које доводи до потрошње енергије, односно сагоравања калорија. Било која физичка активност - било да је реч о пешачењу, вожњи бицикла, плесу, или спремању куће - повезује се са смањењем ризика од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, а помаже и у контроли телесне тежине и очувању менталног здравља.

Свакоднево вежбање, наводе стручњаци, смањује стрес, нервозу, повећава самопоуздање, самопоштовање и доприноси осећају задовољства. Укратко, бићемо успешнији уколико смо у покрету.

Аутор и уредник: Александра Божовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар