Еду глобал

Током последњих 10 година дошло је до технолошке еволуције која је омогућила израду економичних решење за модеран узгој домаћих животиња.

На једној фарми у Шкотској сточари пазе на краве уз помоћ паметног телефона. Роботи мере запремину и састав млека сваке краве. Фармерима требају овакви подаци, да би краве биле здравије и давале више квалитетног млека. У оквиру Европског пројекта за одрживу и ефикасну пољопривреду, овакве паметне иновације су део истраживања на 24 фарме у Великој Британији.

Научници са Института за физику у Београду открили су, први у свету, предности коришћења енергије хладне плазме у пољопривреди.

У Србији се израђују карте плодности земљишта које показују где су најбољи услови за узгој одређених биљних култура и усева.

Представљамо резултате истраживања улога, ставова и положаја жена професионално ангажованих у сектору одрживе енергетике, климатских промена и заштите животне средине, као и жена у домаћинствима. У истраживању је учествовало преко хиљаду жена из целе Србије.

Самса је мало острво на обали Данске на којем живи 4 хиљаде становника. То је пример одрживе заједнице која се ослања на локалну власт и укључивање у заједничке активности и циљеве. Садашњи циљ је ослобађање од фосилних горива до 2030. године.

Уредник емисије: Јелена Радовић Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар