Спалити после читања

У филму браћа Коен мешају различите жанрове - комедију, сатиру, фарсу, у причи о бившем агенту ЦИА, двоје запослених у теретани и изгубљеном диску који можда садржи врло поверљив материјал. (Burn After Reading, 2008)

Спалити након читања говори о трци са временом као и патњи ликова од стравичних последица својих поступака, незаобилазном елементу у филмовима браће Коен.

Озборн Кокс је оперативац ЦИА коме не цветају руже ни на послу, ни код куће. Пошто је због проблема с алкохолом пословно деградиран, он даје отказ, а ускоро сазнаје и да његова супруга Кејти жели развод. Суочен с вишком слободног времена, одлучује на напише мемоаре о свом узбудљивом животу у Агенцији.

Заузет писањем, уопште не примећује да његова супруга има љубавника - Харија Ферера, згодног, али сексуално оптерећеног агента обезбеђења Трезора САД, који путем Интернета ступа у контакте са женама.

По савету бракоразводног адвоката, жена копира хрпу Озборнових докумената из компјутера како би добила што јаснији увид у финансијско стање свога мужа. Међутим, она не зна да се међу тим документима налази и нешто што нипошто не би смело да изађе у јавност - попис тајних агената ЦИА.

Убрзо потом диск са подацима буде изгубљен у локалној теретани и падне у руке радника теретане, Чеду и Линди.

У жељи да добро уновче диск, они покушавају да уцене Кокса. Пошто не добију жељену цену, одлучују да диск понуде Русима, што ће свима додатно закомпликовати животе.

Улоге у филму тумаче, Бред Пит, Џорџ Клуни, Џон Малкович, Тилда Свинтон, Ричард Џенкинс и други.

Режија: Браћа Коен

број коментара 0 Пошаљи коментар