Право на сутра: Пројектил

У првој ноћи бомбардовања 1999. године, пројекил је пролетео кроз део куће породице Станковић из Шилова. Тачно у собу у којој је обично спавао најстарији син, стицајем срећних околности те ноћи одсутан. У суседној просторији за починак се припремало двоје млађе деце.

Милош нам на сеоском гробљу показује где су му сахрањени отац, сестра од стрица, другови из детињства. Канцер је био узрок смрти код сваког од њих. Каже, слика о животу постаје јаснија када се сагледа којом брзином се шири гробље.

Према неким истраживањима, подручје Косова и Метохије јесте најзагађеније у Европи. Годишње овде од последица загађења умре око хиљаду људи, а број малигнитета утростручен је у последње две године. Црвени алам требало би да је одавно упаљен.

Они којима је здравље популације струка, по овом питању немају усаглашен став. Поједини су мишљења да се јавност застрашује наводном епидемијом рака и катастрофалним сценаријом, што намеће фатализам и одустајање од делотворне превентиве, други су искључиви у истицању последица бомбардовања.

Међутим, сагласни су да је стање животне средине јако лоше, да је до загађења енормних размера дошло немилосрдним односом према природном окружењу и пре и после бомбардовања.

Очување животне средине и последице немарног односа према њој све чешће су тема бројних дебата и јужно и северно од Ибра.

Уредница емисије: Татјана Манојловић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажер: Горан Томић
Редитељ: Бојан Воркапић

број коментара 0 Пошаљи коментар