1968mm

Прича о једној од најтурбулентнијих и најутицајнијих година XX века испричана из перспективе обичних људи, забележена на осмомилиметарској траци из приватних архива

Секс, свеци и рокенрол

Шта је заједничко верској комуни у Италији, енглеској рок групи у Техерану и филму о сексуалном образовању? То су врата која нас воде у истраживање духа 68-ме: духовност, дрога, секс и рокенрол су били састојци сна о новом отвореном друштву.

Рокенрол и психоделија прекидају крутост музичке сцене. Кевин и његов рок бенд "Оскари" позвани су у Техеран да донесу ветар промена и западне културе у иранску престоницу. У Италији, Ангела Валпини проналази комуну у којој се студенти из целе Европе окупљају како би сањали ново друштво кроз религију, политику и филозофију.

За то време у Прагу, вођа адерграунд бенда "Примитивци" руши многе табуе и инспирише генерације младих Чеха. Носи дугу косу, а на сцени игра го или обучен као жена. У Минхену, млада Рут Гасман глуми у филму који по први пут говори о сексуалност из женског угла, закључно са порођајем. Овај филм, снимљен без икакве цензуре, био је најгледанији филм у биоскопима широм Европе и највећи пробој у сексуалној револуцији те 1968. године.

Кроз сећања учесника ових догађаја, у трећем делу документарне серије 1968 милиметара, слаже се слагалица у којој музика, филм, филозофија и духовност, секс и дроге помешане заједно откривају корене данашње популарне културе. Многи митови, права и концепти слободе, које данас примамо здраво за готово, настали су у бурним шездесетим годинама XX века, а 1968. је постала њихов симбол.

број коментара 0 Пошаљи коментар