Коридори

Конференција "Градимо заједно: Србија, Италија, Црна Гора" која је одржана у Београду била је прилика да Србија прикаже шта је све урадила у области инфраструктуре, али и прилике које постоје за нова улагања, јер без инфраструктуре нема бржег развоја Србије и региона.

Пројекти које Србија реализује представљају шансу за успостављање још боље сарадње земаља региона у области инфаструктуре и саобраћаја. Вредност свих инфраструктурних пројеката које Србија реализује износи око 16 милијарди евра.

У Србији је, први пут после 80 година, почела реконструкција регионалне пруге на деоници Пожаревац-Мајданпек. Ово је прва пруга коју железница обнавља својим новцем. Пруга је дуга 90 километара и требало би да буде у потпуности реконстрисана до 21. новембра када ће возови овом пругом уместо досадашњих од 10 до 40 km на час саобраћати просечном брзином од 80 km на сат. Завршетком ремонта пруге биће створени услови за поновно успостављање путничког саобраћаја између Пожаревца и Мајданпека, а време путовања са садашњих четири сата биће скраћено на 75 минута.

Србија ће наредних дана бити центар путарске индустрије региона. У Београду се у организацији ЈП "Путеви Србије" и Српског друштва за путеве "Виа Вита", а под покровитељством министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре одржава трећи по реду Српски конгрес о путевима. Конгрес треба да обезбеди јединствен форум у циљу размене најновијих научних и стручних сазнања, нових метода и технологија, које представљају решења из најбоље праксе из целог света. Основни циљ скупа јесте да учесници разменом знања и искустава из путног и саобраћајног инжењерства, створе могућност за његову примену у својим срединама, односно земљама, и на тај начин унапреде путну мрежу и путну привреду за добробит економије и друштва у целини.

Екипа емисије "Коридори" ове недеље обишла је трасу ауто-пута Е-763 у изградњи, такозваног Коридора 11, од Обреновца до Љига. Ове деонице биће део будућег ауто-пута Београд-Прељина, односно будућег путног правца Београд - Јужни Јадран. Изградњом овог ауто-пута оствариће се боља путна веза Србије према Црној Гори и луци Бар што ће омогућити интегрисање Србије у контејнерске токове и привлачење међународних токова роба и путника. На Коридору 11 од Обреновца до Љига ове године биће завршена укупно 103 километра ауто-пута.

Уредник емисије "Коридори" је Горан Маслар

број коментара 0 Пошаљи коментар
Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]