Великани

Карађорђе Петровић (1762-1817)

У периоду од Кочине крајине до Првог српског устанка у два наврата Карађорђе се одметао у хајдуке. Хајдучку славу није стекао брзо јер је био у четама славних харамбаша Лазе Добрића и Станоја Главаша. Одлука о подизању устанка и избору „главе и старешине" донесена је на Сретење 1804. на збору у Орашцу.

Станоје Главаш и Теодосије Марићевић одбили су предлоге да буду устанички вође. Изабран је Карађорђе, иако је то, због своје преке нарави, у три наврата одбијао. Вожд је, уз војничке, показао и организаторске и преговарачке способности. Своје саборце је храбрио речима: „Не бојте се, они се боре за господство, а ми за слободу". Увиђајући значај просвете и образовања свом народу је поручивао: „Слушајте ваше учитеље и поштујте их. Ја их не разликујем од мојих војвода; учитељ и војвода преда мном су равни. Видите, ми имамо довољно мишица за одбрану Србије, али немамо довољно вештих људи за управљање. Да ми знамо државу водити онако како знамо водити војску, другачије би сада стајали".

Слом Првог српског устанка је обележен бегом устаничког вожда Карађорђа, његове породице и његових војвода из Србије у Аустрију. У намери да допринесе новом устаничком импулсу борбе за слободу, вратио се у Србију. Ту је изгубио главу од оних којима је вазалска власт била преча него слободарска част...

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.

број коментара 0 Пошаљи коментар