Мира Адања Полак: Ексклузивно

Карл Малден се вратио кући

Карл Малден се вратио кући а његова скулптура ће вирити из једног прозора зграде Југосоловенске Кинотеке према улици и поздрављати пролазнике подсећајући на сцену из свог познатог филма.

У атељеу Здравка Јоксимовића, вајара, у Београду који иза себе има четрдесетак самосталних изложби срећемо разне форме од попрсја познатих лицности до стилизованих људских облика. У то друштво невероватних скулптура дошетао се вирећи нико други него Карл Малден заправо Младен Секуловић познати холивудски глумац пореклом из Србије који је нашу земљу прославио у Холивуду као глумац и као члан Америцке Филмске академије.

Познат је по својој отворености и спонтаности. Гледајући га сада у скулптури са погледом у даљину као да је жив. Сетила сам се сусрета и разговора у Лос Анђелесу када је са својим  пријатељием из најранијих дана Дан Таном говорио о свом животу и Србији.

Скулптура је још у глини и треба тек да озиви у металу када буде ускоро постављена на један од прозора Југосовенске Кинотеке у Београду. Биће постављена тако да ће Младен Секуловић како се звао пре холивудске славе излазити у простор улице и тако бити у блиском контакту са пролазницима. Припадао је свима и као добитник Оскара та његова отвореност и непосредност сугерирана је управо скулптуром коју смо видели и снимили.

Дан Тана који је Карл Малдена познавао преко 50 година каже да су лик и дух погођени до перфекције и делује као да је Карл Малден - ту међу нама.

Карл Малден вратио се у Београд да буде међу својима.
 

број коментара 0 Пошаљи коментар