Наука 50: Будућност

Енглески писац Семјуел Џонсон каже: "Живот је такав да човек може бити срећан само ако ишчекује промене". У којој мери научници греше када најављују будућност? Хоће ли једног дана у наш ум бити имплементирани догађаји који се нису догодили, како тврди Мичио Каку? Шта спречава људски мозак да тумачи микроталасне поруке? Да ли су научници мађионичари будућности?

Педесет ни по чему није особит број, али није ни незанимљив. Питагорејци га нису славили, иако су бројевима приписивали божанска својства. Ни савремени математичари га не издвајају. Дељив је са 1, 2, 5, 10, 25 и са самим собом, римски се пише као велико латинично слово Л, у рачунарском или дигиталном облику то је низ од 110010, у "Kабали" постоји 50 капија мудрости и 50 капија нечистоће, у религији - па и у свакодневном животу - обележава велики јубилеј, у процентима означава савршену половину, у физици је један од седам "магичних бројева" који представљају збир изузетно чврсто повезаних протона или неутрона у језгру атома, а у хемији је то атомски број калаја. У следећим седмицама наши саговорници разоткриће вам шта сваки од наведених појмова оличава у духу најновијих научних сазнања и у светлу најдревнијих тумачења. У овој епизоди "Науке 50" аутор серије Станко Стојиљковић разговара са проф. др Александром Зечевићем.

Проф. др Александар Зечевић је редовни професор електротехнике и продекан за постдипломске студије на Универзитету Санта Kлара у Kалифорнији. Његови истраживачки интереси су теорија графова, електроенергетски системи, логичке мреже и управљење комплексним динамичким системима. Објавио је више од 40 радова у водећим часописима из ових области. Од 2005. на свом универзитету у силицијумској долини др Зечевић уводи јединствене курсеве: теорију хаоса, метаматику и границе знања, научне тачке гледишта о религији. Аутор је и неколико књига о односу науке и религје.

Аутор серије: Станко Стојиљковић
Уредник серије: Александра Даничић
Монтажа: Владимир Јовић
Режија: Милица Митровић

број коментара 0 Пошаљи коментар