Вавилон

Писац Пол Јуен је својевремено, пре десетак година био гост Кикинда Шорт фестивала, као млада књижевна нада из Велике Британије.

Сада се враћа у Србију са новим романом, Франсис Чеп, како да писац наступа у јавности, који је доживео велики успех, толики да му је двостурка букеровка, Хилари Мантел написала блурб за корице, филм је у припреми, а Букеров жири већ тражи његов наредни роман. Са овогодишњег Кикинда Шорта, Вавилон представља Атилу Ширбика, писца рођеног у Србији који данас живи у Мађарској а у Србији уређује часопис Симпосион. Осим што је писац, Ширбик је и уредник, ликовни критичар, али и професионални кувар.

Вавилон читаоцима представља bookvica.net, портал за побуњена читања који воде младе књижевне критичарке. Поред прилога, на порталу можете наћи и два броја часописа, први посвећен квир литератури, а други стваралаштву Дубравке Угрешић, као и књигу Рат из дечје перспективе, а октобарско издање Вавилона приказује и две младе песникиње, добитнице награде Новица Тадић - Слађану Шимрак и Јану Алексић.

Кајоко Јамасаки, јапанолог и професор Филолошког факултета је приредила необичну књигу интервјуа са људима из Србије који су јој о рату причали из визуре хране. Ова књига је објављена на јапанском и у Јапану је доживела већ три издања.

Вавилон још представља и књигу актуелног добитника Андрићеве награде, Владимира Кецмановића, збирку прича о Звижду и Хомољу, Чувари Златног руна 2 и роман Ухвати зеца, Лане Басташић, књижевнице млађе генерације пореклом из Бањалуке, која данас живи у Барселони. Басташић овај роман пише у кључу прозе на путу где се две бивше најбоље другарице путујући кроз Босну попут Алисе спуштају у земљу чуда, крећући се истовремено и по временској скали болних сећања на детињство и ратни задах 90-тих.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Вавилон Вавилон

Аутор:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]