Пред белином: In memoriam Момчило Антоновић

У знак сећања на сликара Момчила Мому Антоновића, који је преминуо 23. јануара 2019. године, Редакција за културу и уметност репризира емисију Пред белином - Момчило Антоновић, снимљену 1999. године.

Мома Антоновић у емисији говори о свом животу, уметничком и педагошком раду, схватању уметности, као и о многим другим темама.

Прву изложбу "Кровови Краљева", Мома Антоновић приредио је у свом родном граду, још као гимназијалац, и после одличних критика одлучио је да упише Академију ликовних уметности.

Постдипломске студије завршио је у класи професора Недељка Гвозденовића. Као изузетан педагог радио је на Факултету ликовних уметности од 1973. године прошавши сва универзитетска звања, од асистента за предмет сликарство и цртање, до декана.

Усавршавао се на студијским путовањима широм света и као гостујући професор предавао је на угледним универзитетима. Одржао је више од 100 самосталних изложби и добио многа признања, међу којима су награда 21. Октобарског салона и Октобарска награда града Београда.

Свој живот Мома Антоновић посветио је сликарству, а у своја дела унео је и игру и машту као суштину живота и уметности, духовну ширину, хумор и топлину.

Уредник емисије Данијела Пурешевић
Редитељ Петар Недељковић

број коментара 0 Пошаљи коментар