Културни центар

Недавно је у јавности објављено да су представе "Јами дистрикт" Кокана Младеновића и "Тартиф" Игора Вука Торбице скинуте са репертоара фестивала "Театар у тврђави" у Смедереву из политичких разлога. Поводом тога су се огласила Удружења драмских уметника Србије и Војводине. У саопштењима је истакнуто да је неприхватљив и нецивилизацијски чин цензуре уметничког дела.

У последње време није ретко да чујемо да су представе скинуте са репертоара фестивала и позоришта из политичких разлога. Не само код нас, већ и у региону, али и шире. То се дешавало представама Оливера Фрљића у Хрватској, Босни, као и у Пољској.

Културни центар истражује узроке, околности и последице забрана позоришта. Шта се њима суштински постиже? Да ли су забране облик медијског спиновања, које се користи као маркетиншко средство, са или без предумишљаја?

О овим питањима у емисији говоре Марко Грубић, композитор и продуцент представе "Јами Дистрикт", др Сунчица Милосављевић, позоришна редитељка и драмска педагошкиња, и позоришни редитељи Војислав Арсић и Кокан Младеновић.

У емисији ће још бити речи о раду америчког авангардног филмског уметника Кевина Џерома који је боравио у Србији, гостовању представа "Такси" и "Малограђани" из Словеније и Русије у Атељеу 212, фестивалу Крокодил, београдским концертима групе Irie FM, филму "Рокетмен", као и о емисији "Путевима путописаца" која се припрема у продукцији Радио-телевизије Србије. У рубрици Јубилеј обележавамо сто четрдесет година од рођења Алберта Ајнштајна. Гошћа Танке линије је глумица Марта Береш, добитница овогодишње Стеријине награде за глуму.

Централни гост емисије је књижевник Миљенко Јерговић.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Одговорни уредник редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник емисије: Ана Тасић
Редитељ: Иван Буквић
Монтажер: Марко Роксандић
Аутори рубрика: Марија Ненезић, Ана Тасић, Христина Василијевић, Јасмина Мијић, Зорица Којић, Александар С. Јанковић, Јелена Виденовић
Новинар: Јелена Виденовић
Водитељ: Жељко Максимовић

број коментара 0 Пошаљи коментар