Трезор: Годишњице

Емисија о догађају у Румунији пре тридесет година.

Велики испит струке - "Трагичан догађај у Румунији који је са зебњом и немиром посматрао цео свет, имао је бројне јунаке. Уз омладину и херојски румунски народ, по општој оцени, били су то и новинари-извештачи, камермани и фоторепортери, који су излажући се рафалима достојанствено и мирно обављали свој посао. Први пут у историји човечанства, револуција је имала директан телевизијски пренос. То је догађај револуционаран и за сам медиј, који је увек каснио за радијом. Овога пута, што звучи невероватно, редакција је била та која објављује не само вест у тренутку њеног догађања, већ пружа и слику..." Тако је писао лист колектива РТБ "Информатор" у јануарском броју, 1990. Из истог броја преписујемо и имена оних који су извештавали из Румуније, децембра 1989: Снежана Родић (годишња награда Удружења новинара "Светозар Марковић"), Љубомир Секулић (годишња награда Удружења новинара "Светозар Марковић"), Владо Милишић, Небојша Јанковић, Вељко Ђуровић, Синиша Димитров, Горан Марић, Виктор Папић, Бранко Пелиновић, Александар Арнаутовић, Саша Дукић, Душан Чукић, Жељко Малић, Љубиша Шпегар, Миодраг Попов, Миодраг Стојичић, Дејан Младеновић, Драгиша Јелић, Дејан Малеш, Милорад Јовановић, Милош Марковић, Александар Ћетковић, Миљан Ђукић, Раде Бубало, Милорад Комраков, Србислав Манојловић, Томислав Магочи, Жељко Петровић, Душан Илијин, Душан Јанковић, Александар Стипић, Предраг Пејовић, Невенко Мишковић, Драган Петровић, Раде Бранков, Азра Нухефендић, Милорад Јовић, Небојша Спаић, Ђорђе Влајић. Овом списку на којем су посебно означена имена оних који су после 20 година сведочили за "Трезор", додајемо и друга имена учесника у "трезорским" сећањима: песник Адам Пуслојић, тадашњи дописници Телевизије Нови Сад из Вршца Ремус Аврамеску и Дамир Чубрило; техничар Терминала веза у Абердаревој Љубомир Милисавац; продуцент Информативног програма Златан Шаран.

Директан ТВ пренос револуције - Из извештаја секретара за информације Савезног извршног већа Дарка Марина: " ... Радијски и телевизијски посленици осигурали су да будемо очевици и сведоци догађаја који су неколико дана потресали свет. Иако подаци још нису сасвим сређени, већ сада знамо да су директан пренос са Вршачког брега преузимале све земље чланице Евровизије, затим Мађарска, Бугарска, три највеће америчке ТВ мреже, британски Sky Chanel i Visnews, три јапанске ТВ станице, бразилска O Globo и друге, а преко 2.500 минута извештаја наших новинара са лица места отишло је такође у свет путем 200 извештаја..." Екипа "Трезора" кренула је на пут у Вршац, гранични прелаз Ватин и Вршачки брег да сними оне који су заслужни за сналажљивост, храброст и високу професионалност.

- Учесници: новинар Ремус Аврамеску, сниматељи Дамир Чубрило, Бранко Пелиновић; тадашњи техичари у сменама на предајнику Вршачки брег Рајко Цигановић, Бранко Кораћ-Коки, Јон Пашер-Нелу, Драган Павлов; техничар Терминала веза у Абердаревој Љубомир Милисавац; продуцент Информативног програма Златан Шаран.

- Сниматељ Бранко Пелиновић, асистент Бојан Даниловић, сниматељ звука Слободан Мишић, расветљивач Драган Урошевић, возач Раде Јовановић, сарадник Милена Јекић, организатор Гордана Грдановић, уредник Бојана Андрић

- Премијерно емитовано 22.12.2009, репризирано у "Трезору" 09.12.2014, Редакција за историографију

1100 дана - ВХС касету са емисијом 1100 дана уступио је за емитовање у Трезору Ремус Аврамеску, дописник РТС из Вршца. Емисија је снимљена током обележавању три године револуције у ТЕМИШВАРУ. Ремус је 16.12.1989. био у Темишвару на месту где је почео румунски преврат, око 100.000 људи скупило се и тражило силазак Чаушеског. А три године касније на истом месту Асоцијација "17. децембар" организује обележавање, полагање венаца, конференцију за штампу и тражи и даље да се открије истина ко је наредио и ко пуцао 1989. на демонстранте. Радник Милан Тодоров описује како је убијен његов 17-годишњи син Мирослав, 17. децембра 1989. Октавијан Стоја, радник, који је запамтио долазак телевизијске екипе из Дописништва ТВ НС каже да је погинуло 100 Срба у Темишвару и околним местима, о томе говори и др Михаљ Драгој, председника Асоцијације "17. децембар", Темишвар.

- Учесници: Ремус Аврамеску, Милан Тодоров, Октавијан Стоја, др Михаљ Драгој

- Емисију реализовали: Ремус Аврамеску, Дамир Чубрило, Александар Аврамеску, Мариоара Грбав

- Емитовано ТВБ - ТВНС 1992; репризирано 22.12.2009. и 09.12.2014. у "Трезору

 

број коментара 0 Пошаљи коментар