Ја, ми и други

У овој емисији настављамо да се бавимо питањима о тоталитаризму.

У претходној смо говорили о овој теми тумачећи филм "Талас" у коме пратимо како је један средњошколски професор у свом одељењу у огледној вежби са ђацима објаснио шта је тоталитаризам и како је дошло до изненађујућих резултата, пошто су ђаци врло брзо прихватили тоталитарну атмосферу школског експеримента.

У овој епизоди говоримо о још неким важним одликама тоталитарног система. О томе - где је место човека у оваквом систему? Зашто је за тоталитаризам неопходно постајање спољњег и унутрашњег непријатеља? Зашто се у њему брише и преправља прошлост? Зашто се мења језик и зашто је забрањена слобода у љубави? Како наметнути друштвени оквир може да измени наше понашање, уколико се, пре свега, не ослонимо на своју савест?

Зашто је важно да умемо да препознамо одлике тоталитаризма? У овој епизоди о овим питањима говоримо тумачећи филмове 1984. према чувеном роману Џорџа Орвела, и филм "Експеримент" у коме пратимо шта се десило групи обичних људи који су пристали да проведу две недеље у специфичним затворским условима.

Монтажа: Ксенија Савићевић

Сценарио и режија: Валентина Делић

број коментара 0 Пошаљи коментар