Ђаци у Великом рату

У шестој, седмој и осмој епизоди серије "Ђаци у рату" пратимо судбину једног од наших "француских" ђака који је након школовања постао посвећени, друштвено ангажовани лекар - др Драгољуб Сретеновић. У ове три епизоде пратићемо како његов унук, историчар др Станислав Сретеновић, иде путем свога деде преко Марсеја, Ментона, Нице и Бордоа до повратка у Београд.

Др Драгољуб Сретеновић је као дечак прешао Албанију и послат са нашим ђацима у Француску на школовање током 1. св. рата. Тамо завршава медицину у Бордоу са радом о туберколози у Србији.

Након Првог светског рата враћа се у Србију. Посебно се бави социјалном медицином, ради као лекар и у једном периоду је управник Студентског дома. Био је уредник часописа "Лекар" и "Народна читанка" и генерални секретар Савеза лекарских комора.

Формирао је лекарску комисију која је обилазила затворенике у Сремској Митровици. Био је декларисани антифашиста. Ухапшен је 1941. под оптужбом да је идејни комуниста и пропагатор комунизма. Упркос молбама грађана и породице није ослобођен. Стрељан је 1942. у Јајинцима.

Новинари истраживачи: Наташа Дракулић, Татјана Цвејић, Кристина Ђуковић, Марија Тошић.

Сниматељ: Петар Вујанић

Монтажа: Ксенија Савићевић

Сценарио и режија: Валентина Делић

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар