У сусрет Нобеловој награди: Случај Хандке

У сусрет додели Нобелове награде за књижевност, коју већ неколико година прате контроверзе и скандали, што је кулминирало тиме да прошле године ова награда није ни додељена, Редакција за културу и уметност РТС, припремила је емисију посвећену овогодишњем лауреату, аустријском књижевнику Петеру Хандкеу.

Одлука Нобеловог комитета изненадлила је читав свет, па и самог књижевника, и изазвала бурне реакције. О његовом књижевном делу готово се уопште не говори, док се његови политички ставови разматрају до танчина, будући да Хандкеа годинама уназад критикују због ставова о распаду Југославије и ратовима деведесетих, који су процењени просрпским.

Иако су Нобеловом комитету упућени захтеви да се Петеру Хандкеу одузме Нобелова награда, комитет наглашава да тако нешто није могуће. За сада је потврђено да ће Петер Хандке 10. децембра доћи у Стокхолм на свечану доделу награде, али најављен је и велики протест испред Шведске академије у коме ће учествовати они који се противе овој одлуци.

У емисији о "Случају Хандке" писац и колумниста Мухарем Баздуљ разговара са позоришним редитељем Љубишом Ристићем и писцем Гораном Гоцићем. Гледаоци ће моћи да чују и мишљења преводилаца Хандкеових дела: Скота Абота и Жарка Радаковића.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Владимир Кецмановић
Уредник Редакције за културу и уметност и уредник емисије: Данијела Пурешевић
Сценаристи емисије: Небојша Грујичић и Мухарем Баздуљ
Новинар: Маја Милић
Редитељ: Иван Буквић

број коментара 0 Пошаљи коментар