Грозд

Нови "Грозд" доноси репортаже са првог српског фестивала природних и оранж вина, пољопривредног сајма у словеначкој Горњој Радгони и са загребачког фестивала "VINOcom".

Последњих неколико година у свету присутан је тренд производње оранж вина. Праве се углавном од органски гајеног грожђа. Овакви нови мириси и укуси инспиришу многе. У Београду су се представиле мале породичне српске винарије и велики зналци у овој области из Словеније и Италије.

Пољопривредни сајам у словеначкој Штајерској окупи на хиљаде посетилаца и излагача. Највише је пољопривредних машина и опреме. Своју шансу на сајму највише искористе домаћи винари који имају и Винску краљицу. Ми смо посетили и неколико подрума који се налазе у оквиру винограда на околним живописним брежуљцима Радгонско-Капелских горица.

Као и сваке године редовно прихватамо позив професора Дропуљића и обилазимо загребачки "VINOcom", један од највећих фестивала вина у региону. Прилика је то да се пробају свежи "пошип", "жлахтина", "грашевина" али и одлежали "плавац", "дингач", "каберне". Занимљива слика стиже и из француске Бургундије где се увелико дегустира "божоле".

Уредник емисије: Душан Величковић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Грозд Грозд

Аутор:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]