Савин врт - Животни пут

Редакција за науку, Образовно-научног програма РТС почиње са емитовањем документарне серије "Савин врт" у пет епизода поводом осам векова од стицања аутокефалности Српске православне цркве.

Осам векова који нас раздвајају од епохе Св. Саве не само да нису умањили значај његових дела већ су у савременим условима научна тумачења добила адекватнији израз. Комплексна и дубока прича о Св. Сави је и прича о историји Српске православне цркве. Кроз разговор са галеријом стручњака - историчара, теолога, историчара уметности, филозофа, историчара књижевности и археографа расветљавамо, тумачимо, потврђујемо, стварамо широки спектар сазнања о Св. Сави, светосавском учењу, светосавском предању, светосављу, о српском средњем веку, књижевности и уметности која је стварана под окриљем Цркве.

"Свети Сава је ако се гледа на године живео око шездесет једну до шездесет две године. Са 16,17 година је постао монах 1190-91 на Св. Гори. После неколико година постао је ђакон или архиђакон, 1204. године је у Солуну рукоположен у чин архимандрита како читамо у житију које су писали његови биографи Доментијан и Теодосије. После тога је 10 година био архимандрит у Студеници до 1217. Затим одлази у Никеју где добија аутокефалност. Постаје архипеископ у 45. години живота", говори протојереј-ставрофор др Радомир Поповић.

"Сава је пропутовао већи део ондашњих српских, византијских и медитеранских земаља, стигао до Свете Земље, Мале Азије и Египта. Била су то, пре свега, ходочасничка путовања, али су имала и дипломатски значај захваљујући сусретима који су отварали нове перспективе", објашњава византолог др Бојан Миљковић.

"Када се суочите са тим, колико је сложена прича о Светом Сави, када стекнете опрезност и када схватите да све што ћете рећи може бити погрешно, јер је услов свих услова да разумемо другачије време, онда долази спознаја о томе шта је "континуитет" у чему га проналазимо", каже историчар др Милош Ковић.

"Ако су Стефан Немања и Стефан Првовенчани били утемељивачи и оснивачи светородне династије Немањића, за Св. Саву се може рећи са пуним правом да је био њен идеолог и то у најсублимнијем смислу те речи. Оно што је Савина заслуга у том погледу јесте то што је младој немањићкој држави обезбедио сакралну ауру и харизматско дејство", истиче историчар уметности др Даница Поповић.

"Да додам зашто је Сава другачији од људи који су имали сличне услове. Модерним језиком говорећи он је "лидер и пројект менаџер", човек који види ствари и који их спроводи у дело. Носилац је оног дела оперативног система и нама је то и његове приче јасно", закључује историчар уметности мср Тамара Огњевић.

У првој епизоди "Животни пут" стручњаци говоре о Св. Сави као историјској личности.

Сценариста Петар Јаконић
Уредник Ивана Ковачевић
Монтажер: Облак Јуришин Кауфман
Директор фотографије Александар Беатовић
Редитељ Виолета Петровић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 14. дец 2019, 12:41) - Zorana [нерегистровани]

Hrabro

Izbor teme hrabar s obzirom na obim gradje. Bez materijalnih gresaka, veoma strucni sagovornici, zanimljivo predstavljaju cinjenice. Dinamicna epizoda, vizuelno pismena uz odlican odabir kadrova. Pazljivo odabrana muzika. Raduje me sto RTS konacno ima odlicnu seriju u svojoj produkciji.