Странац у Србији: Уве Јесиорковски

Гостовање Немца Уве Јесиорковског у овој епизоди уједно означава и крај деветогодишњег серијала.

"Странац у Србији" се опрашта од гледалаца занимљивом причом о фотографу који је први пут у Београд дошао пре две године да посети школског друга. Од тада га везују животне приче јунака које бележи својим објективом у Новом Саду, Београду и на Косову.

Од Мише, друга из детињства, Уве је добио на поклон часове учења енглеског језика преко скајпа. Када је дошао у Нови Сад да упозна своју професорку није ни слутио да ће је видети у инвалидским колицима. Од тада почиње пријатељство са Драганом и њеним пријатељима. Уве их окупља и фотографише да би испричао целом свету о животу хероја који живе другачије од осталих.

Миша га одводи на Косово где упознаје живот Срба у енклавама. Због новостечених пријатеља, а опчињен српским манастирима, често одлази на Косово.

Недавно је у Београду отворио изложбу под називом "Да ли можемо да вам помогнемо" на којој је приказао фотографије снимљене у ромским насељима. Исту такву изложбу приредио је и у Немачкој, те ћемо у емисији чути како су призоре тешког живота Рома доживели Немци, а како Срби.

"Ја нисам политичар да могу да помогнем људима који живе на маргинама. Саосећам са њима, а својим фотографијама желим да пошаљем поруку онима који могу да утичу да сви људи достојно живе", каже Уве Јесиорковски.

Аутор и уредник Ранка Јакшић
Редитељ Ивана Стивенс

број коментара 0 Пошаљи коментар