Изградња нових ауто-путева

Србија започиње изградњу 400 километара нових путева тако да би до краја 2025. године наша земља требало да има највише километара ауто-путева у региону. Новим инвестиционим планом „Србија 2025", од укупно предвиђених 14 милијарди евра пет милијарди ће бити уложено у путну инфраструктуру.

То укључује наставак градње ауто-путева Прељина - Пожега, Сремска Рача - Кузмин као дела ауто-пута ка Сарајеву, затим Појате-Прељина тзв. Моравског коридора, ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница. Градиће се и ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина, више брзих саобраћајница, укључујући Сомбор-Кикинда-Врбас и Пожаревац-Велико Градиште-Голубац. Наравно, предвиђена је и обнова 5.000 km локалних и регионалних путева широм Србије.

У марту започиње изградња брзе саобраћајнице којом ће се спојити Ваљево са ауто-путем „Милош Велики", почиње и изградња Фрушкогорског коридора, а завршиће се и документација за нови ауто-пут „Вожд Карађорђе".

Градиће се и ауто-пут Београд-Зрењанин за који је претходних дана у Влади Србије потписан меморандум о разумевању и изради планске документације.

Приоритет Владе Републике Србије, када је реч о развоју саобраћајне инфраструктуре, поред изградње путних Коридора је и даља модернизација железнице. На територији наше земље гради се прва брза пруга у овом делу Европе, која ће повезати главне градове Србије и Мађарске, Београд и Будимпешту. Возови ће саобраћати брзином до 200 km/h. Како најављују из ресорног министарства саобраћаја, у марту ове године требало би да буду завршена 34 km (километра) левог колосека на прузи Београд - Стара Пазова, а до октобра ће бити готов и десни колосек. На јесен 2021. биће готова деоница до Новог Сада, па ће се из Београда у Нови Сад стизати за 25 минута. У марту ове године започињу радови и на трећој деоници од Новог Сада до границе са Мађарском.

Аеродром „Никола Тесла" добиће нови Центар контроле летења са торњем који ће бити изграђен по свим светским стандардима. Радови ће почети ускоро, а у току ове године на изградњи новог торња контроле летења започеће се и на нишком аеродрому Константин Велики. Ради се и пројектно-техничка документација за изградњу нове писте на аеродрому „Морава" у Лађевцима код Краљева. Држава планира да развија и аеродром „Поникве" код Ужица који би могао да буде атрактиван пре свега због туризма. Такође, постоји интерес за развој борског аеродрома, аеродрома Родуље код Крушевца и аеродрома у Новом Саду.

Уредник емисије: Горан Маслар.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]