Јануар, месец награда

У јануару се нови циклус награда у књижевности зачиње доделом Нинове награде за роман године. У Вавилону ће гледаоци имати прилику да се упознају са романом "Пас и контрабас", овогодишњег добитника, Саше Илића.

 

 

Још једна награда не излази из фокуса - то је Нобелова награда. Овога пута разговарамо са Милицом Маркић, преводиоцем нобеловке, Олге Токарчук. Маркић је била у Столколму са још двадесетак преводилаца Олгиног дела из читавог света и у Вавилону ће поделити своје утиске са највећег књижевног догађаја у свету. Истовремено, откриће нам како је и зашто почела да преводи Олгу Токарчук и зашто јој је верна већ скоро две деценије.

Професорка Филозофског факултета у Новом Саду, Нина Муждека, је начинила прави преводилачки подухват и превела најпознатији и најзахтевнији роман Томаса Пинчона. У емисији ће гледаоци имати прилике да чују нешто о томе зашто је Пинчон један од највећих писаца савремене америчке прозе.

У издању Службеног гласника и РТС издаваштва објављен је ратни дневник Воје Чолановића, "Шапат испод обешених". На недавној промоцији говорила је између осталих и Јелена Журић која је недавно докторирала на делу Воје Чолановића, писца преминулог 2014. године који је задужио нашу културу бројним преводима, награђиваним ТВ емисијама из области науке, а пре свега оригиналним књижевним делом, овенчано између осталих и Андрићевом и Ниновом наградом.

За овај Вавилон песнике који ће представити своје књиге и читати своју поезију је одабрала песникиња Ана Марија Грбић па ће гледаоци имати прилику да упознају Огњенку Лакићевић и Бојана Савића Остојића и њихове нове збирке поезије.

Емисију завршавамо саветима младом писцу, објављени на блогу Ане Горд који иако нису попут чувених Кишових савета, могу бити драгоцени чак и искуснијим писцима.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Вавилон Вавилон

Аутор:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]