Концерт из Трста: Лука Шулић свира Вивалдија

Лука Шулић је један од најатрактивнијих музичара на међународној сцени, због своје виртуозности и страсти које преноси на сваком наступу.

Након седам година турнеја широм света, као део признатог дуа 2CELLOS, Лука се враћа својим класичним коренима са новим пројектом и тиме постаје први музичар у историји који ће извести целокупна Вивалдијева "Четири годишња доба" у аранжману за соло виолончело. Чак и у барокном ремек-делу као што је ово, спреман је да пркоси очекивањима и разбије границе. Овај концерт је одржан у Трсту (Италија) прошле године и био је светска премијера овог пројекта.

Рођен 25. августа 1987. у Марибору у Словенији, у музичкој породици, Лука је музичко образовање започео у петој години живота заједно с оцем, челистом, који му је био први учитељ. Уписао је Загребачку музичку академију како би усавршио своју технику, а затим је студије наставио најпре у Бечу, а касније на престижној Краљевској музичкој академији у Лондону.

Свуда цењен због своје технике и виртуозности, Лука је убрзо постао један од најпопуларнијих младих класичних музичара који је као солиста, за камерну музику и у савременим композицијама свирао концерте у најзначајнијим класичним дворанама широм света, уз пратњу познатих оркестара: Варшавска филхармонија, Deutsche Radio Philarmonie, Аустријски камерни оркестар, Руски симфонијски оркестар и многи други.

2009. године освојио је посебну награду за виолончело на Међународном такмичењу Lutoslawski у Варшави, а 2011. наступио је у дворани Wigmore у Лондону, освојивши награду Royal Academy of Music.

Године 2011. заједно са пријатељем и колегом Стјепаном Хаусером основао је 2Cellos који је брзо постао нови планетарни феномен crossovera, захваљујући сензационалним реинтерпретацијама и реаранжирању познатих рок и поп песама.

број коментара 0 Пошаљи коментар